Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ένας κωμικός που δεν είχε εμπειρία στην πολιτική όταν εξελέγη πριν από λιγότερο από τρία χρόνια, αναδείχθηκε ξαφνικά ως ένας πειστικός ηγέτης πολέμου

 

Επιμέλεια : Ιωάννα Νανοπούλου

 

Έχει συσπειρώσει το έθνος με τις ομιλίες του και τις βιντεοσέλφι του και έδωσε φωνή στον ουκρανικό θυμό και την περιφρόνηση της ρωσικής επιθετικότητας.

Ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται ολοένα και πιο ασταθής – κατηγορώντας την Ουκρανία για “γενοκτονία” στις αποσχισθείσες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και μιλώντας για την ανάγκη “απο-ναζισμού” της χώρας – ο Πρόεδρος Ζελένσκι, από μια ρωσόφωνη εβραϊκή οικογένεια, έχει παρέμεινε αξιοπρεπής, αποφασιστικός και ευδιάκριτος.

Οι δύο χώρες δεν χρειάζονταν πόλεμο, «ούτε ψυχρό πόλεμο, ούτε θερμό πόλεμο, ούτε υβριδικό πόλεμο», είπε, φορώντας ένα σκούρο κοστούμι καθώς στεκόταν μπροστά σε έναν χάρτη της Ουκρανίας.

Αλλά πρόσθεσε ότι εάν οι Ουκρανοί δέχονταν επίθεση θα αμυνθούν. «Όταν μας επιτεθείτε, θα δείτε τα πρόσωπά μας – όχι τις πλάτες μας, αλλά τα πρόσωπά μας».

Αμέσως μετά άρχισε η εισβολή και για την επόμενη εκπομπή του, στη μέση της ημέρας, φορούσε στρατιωτικά ρούχα, αντανακλώντας τον αγώνα Δαβίδ εναντίον Γολιάθ της χώρας. Εκείνο το βράδυ έκανε άλλη μια ομιλία, προειδοποιώντας τους δυτικούς ηγέτες ότι εάν δεν παράσχουν βοήθεια, τότε αύριο «ο πόλεμος θα χτυπήσει τις πόρτες σας».

Η περίπτωση της “Σταχτοπούτας”

Η άφιξη του Ζελένσκι στην πολιτική σκηνή ήταν μια περίπτωση τέχνης που μιμείται τη ζωή.

Ο πιο διάσημος ρόλος του ως κωμικός ηθοποιός ήταν στην τηλεοπτική σειρά Servant of the People, στην οποία υποδύθηκε έναν δάσκαλο που εκτοξεύτηκε στην προεδρία, αφού ένας μαθητής δημοσίευσε ένα viral βίντεο του να φωνάζει για διαφθορά στην πολιτική.

Η υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2019 θεωρήθηκε αρχικά από ορισμένους ως αστείο – το πολιτικό του κόμμα ονομάζεται το κόμμα του Υπηρέτη του Λαού.

Αλλά συνέχισε να κέρδισε με το 73% των ψήφων, υποσχόμενος να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να φέρει την ειρήνη στα ανατολικά της χώρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει σημαντικές εξουσίες, αλλά η υλοποίηση αυτών των υποσχέσεων ήταν πάντα δύσκολη, σημειώνει η σύμβουλος επικοινωνίας Yaryna Klyuchkovska. Και για κάποιον που ξεκινά μια προεδρία με τόσο υψηλό ποσοστό αποδοχής, ο μόνος τρόπος ήταν να πέσει.

«Είναι άλλο πράγμα να δίνεις τόσο ευρείες υποσχέσεις και άλλο πράγμα να εφαρμόζεις αυτές τις πολιτικές», λέει.


Χρόνια πριν από την πολιτική

  • Γεννήθηκε στην κεντρική πόλη Kryvyi Rih, στην ανατολική Ουκρανία, το 1978
  • Αποφοίτησε από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου με πτυχίο νομικής
  • Συνίδρυσε μια επιτυχημένη εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών
  • Παρήγαγε εκπομπές για ένα δίκτυο που ανήκει στον αμφιλεγόμενο δισεκατομμυριούχο Ihor Kolomoisky
  • Ο Kolomoisky υποστήριξε αργότερα την προεδρική του υποψηφιότητα
  • Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010, η καριέρα του στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο ήταν η κύρια εστίασή του