![dce68cc9f98593de4d5f2ede071b5bac_XL.jpg](https://speedynews.gr/wp-content/uploads/2025/02/dce68cc9f98593de4d5f2ede071b5bac_XL-696x465.jpg)
Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί για την εξεύρεση μιας γρήγορης λύσης στη σύγκρουση.
Ωστόσο, οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής του προκαλούν ανησυχία στους συμμάχους και τους αναλυτές, καθώς υποδηλώνουν πιθανές υποχωρήσεις προς τη Ρωσία προτού καν ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις.
Η συνάντηση του Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και οι οικονομικές διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον με το Κίεβο, αναδεικνύουν ένα νέο σκηνικό στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.
Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί έναν γρήγορο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά οι κινήσεις του μπορεί να περιπλέκουν τη διαπραγματευτική του θέση.
Ο Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει ήδη συζητήσει ξεχωριστά τον πόλεμο με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, προτρέποντας τους Αμερικανούς αξιωματούχους να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσετ ανέφερε ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 είναι μη ρεαλιστική και ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ ως μέρος μιας λύσης.
Η Ρωσία κατέχει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και έχει απαιτήσει από το Κίεβο να παραχωρήσει εδάφη και να γίνει μόνιμα ουδέτερο στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας. Αντίθετα, η Ουκρανία απαιτεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη και εγγυήσεις ασφαλείας για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις από τη Μόσχα.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ανησυχούν για τις δηλώσεις του Τραμπ και του Χέγκσετ, οι οποίες φαίνεται να υποδηλώνουν μια εγκατάλειψη της Ουκρανίας. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, εξέφρασε την ανησυχία του, λέγοντας ότι η κατάσταση φαίνεται σαν εγκατάλειψη της Ουκρανίας.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλλας, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει σταθερή και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Αντίθετα, ο πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην κυβέρνηση Ομπάμα, Μπρετ Μπρούεν, προειδοποίησε ότι η συμφωνία του Τραμπ να συναντηθεί με τον Πούτιν μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ουκρανία εξετάζουν τρόπους για την επίτευξη ειρήνης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία.