
Αντιδράσεις από τις αεροπορικές εταιρείες προκάλεσε η ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης για αύξηση του «φόρου αλληλεγγύης» στα αεροπορικά εισιτήρια. Η απόφαση του υπουργού Φρανσουά Μπαϊρού προβλέπει υπερδιπλασιασμό του φόρου, με τις αυξήσεις να αναμένονται να εφαρμοστούν τον επόμενο μήνα.
Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις είναι δίκαιες, επικαλούμενη οικολογικούς και φορολογικούς λόγους. Ωστόσο, οι επικριτές της απόφασης προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να πλήξει την ικανότητα της Γαλλίας να ανταγωνίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η επιβάρυνση αυτή αναμένεται να μετακυλιστεί στους επιβάτες, με την Air France να εκτιμά ότι το κόστος θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ, την ώρα που προσπαθεί να ανακάμψει από τις απώλειες της πανδημίας. Η Ryanair, από την πλευρά της, έχει απειλήσει με μείωση των πτήσεων προς και από τα γαλλικά αεροδρόμια.
Πέρασε χωρίς ψηφοφορία
Η συγκεκριμένη νομοθεσία περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2025, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος της Γαλλίας. Το μέτρο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.
Ο φόρος για τις πτήσεις μικρών αποστάσεων εντός Γαλλίας ή Ευρώπης θα αυξηθεί από 2,63 ευρώ σε 7,40 ευρώ. Για τις πτήσεις μεσαίων αποστάσεων, η επιβάρυνση θα φτάσει τα 15 ευρώ, ενώ για τις μεγάλες αποστάσεις θα ανέρχεται στα 40 ευρώ. Οι φόροι για τις επιχειρηματικές και πρώτες θέσεις θα αυξηθούν επίσης, φτάνοντας τα 30 ευρώ για πτήσεις μικρών αποστάσεων, 80 ευρώ για μεσαίες και 120 ευρώ για μεγάλες αποστάσεις.
Εξαιρούνται οι πτήσεις προς την Κορσική και τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.
Υπερδιπλασιάζονται τα έσοδα
Τα έσοδα από τον νέο φόρο αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν, φτάνοντας σχεδόν το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Η υπουργός Αμελί ντε Μονσαλέν δήλωσε ότι το μέτρο είναι δίκαιο φορολογικά και οικολογικά, σημειώνοντας ότι το 20% του πληθυσμού με το υψηλότερο εισόδημα είναι υπεύθυνο για περισσότερα από τα μισά χρήματα που δαπανώνται για αεροπορικά ταξίδια.
Στα κάγκελα η AIR FRANCE και η Ryanair
Ο γενικός διευθυντής της Air France-KLM, Benjamin Smith, χαρακτήρισε την αύξηση του φόρου «ανεύθυνη», αποκαλώντας την «φόρο πρόσβασης στη Γαλλία», και ανέφερε ότι η εταιρεία χάνει το 1-2% της αγοράς ετησίως από ξένες αεροπορικές εταιρείες. Ο CEO της Ryanair, Michael O’Leary, προειδοποίησε ότι η εταιρεία του θα μειώσει τις πτήσεις στη Γαλλία εάν αυξηθεί ο φόρος, υποστηρίζοντας ότι η υπερφορολόγηση δεν θα κάνει την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική.