![d0864948991e2277d34b005ef19c4f8e_XL.jpg](https://speedynews.gr/wp-content/uploads/2025/02/d0864948991e2277d34b005ef19c4f8e_XL-696x514.jpg)
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εξέφρασαν την Τετάρτη (5/2) την επιθυμία τους να ενταθούν οι διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και μιας λύσης δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες παραδέχθηκαν ότι έχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες σχετικά με το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη για διπλωματία και προειδοποίησαν για ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ο Ερντογάν υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη η διεθνής κοινότητα να εστιάσει στη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός και στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην κρίση, δηλώνοντας: «Όλοι έχουν μεγάλες ευθύνες για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Ως διεθνής κοινότητα, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μια λύση δύο κρατών».
Πέρα από τη Γάζα, οι ηγέτες συζήτησαν και άλλες περιφερειακές προκλήσεις, με τον Ερντογάν να αναφέρεται στη σημασία της μακροπρόθεσμης ειρήνης στη Συρία. «Μια Συρία όπου θα επικρατεί διαρκής ειρήνη και ευημερία είναι η επιθυμία όλων μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Η επίσκεψη του Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ για να σταματήσει τις στρατιωτικές του ενέργειες στη Γάζα αυξάνονται. Η Τουρκία και η Γερμανία συνεχίζουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για την επίλυση βασικών περιφερειακών συγκρούσεων και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε έντονα την πρόσφατη πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την «κατάληψη» της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη. Ο Γερμανός Πρόεδρος τόνισε ότι μια διαρκής ειρήνη πρέπει να παρέχει «ασφάλεια για το Ισραήλ και αυτοδιάθεση για τους Παλαιστίνιους».
Συνοψίζοντας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι, παρά τις διαφορές τους, υπάρχει κοινός στόχος για μια διαρκή ειρηνική ανάπτυξη στην περιοχή.