Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της εάν δέχεται επιθέσεις, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι ηγέτες του μπλοκ προετοιμάζονται για μια πιθανή αντίδραση στην απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στην Ευρώπη.
«Εάν τα εμπορικά μας συμφέροντα δεχθούν επίθεση, η Ευρώπη, ως πραγματική δύναμη, θα πρέπει να αντιδράσει», είπε ο Μακρόν κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για μια άτυπη συνάντηση με άλλους ηγέτες.
Οι πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ ενθαρρύνουν την ΕΕ να γίνει πιο ενωμένη και να αναλάβει δράση σε ζητήματα συλλογικής ασφάλειας. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι η ΕΕ είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει τυχόν εμπορικές επιθέσεις, ενώ η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Κάγια Κάλας, προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο.
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ χρειάζονται η μία την άλλη, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνοντας ότι ένας εμπορικός πόλεμος είναι «πλήρες λάθος», και ότι πρέπει να ενωθούν απέναντι σε κοινές απειλές.
Η Δανή πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρικσεν επεσήμανε ότι η Κοπεγχάγη δεν θα υποστήριζε ποτέ την αντιπαράθεση μεταξύ συμμάχων, αλλά εάν η κυβέρνηση Τραμπ επιβάλει σκληρούς δασμούς, θα χρειαστεί μια συλλογική και ισχυρή αντίδραση.
Ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, και δήλωσε ότι οι νέοι δασμοί στην ΕΕ «σίγουρα θα συμβούν» σύντομα.
Η ΕΕ μας έχει φερθεί τόσο απαίσια
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τις ανησυχίες του για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ και ζήτησε από την Ευρώπη να εισάγει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα. Εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τους ευρωπαϊκούς δασμούς, αλλά θα επιβληθούν «πολύ σύντομα».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ είχε ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, η οποία είχε απαντήσει με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της για τις δασμολογικές αποφάσεις του Τραμπ, επισημαίνοντας τη σημασία της εμπορικής σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν περισσότερες διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Micheál Martin να τονίζει την ανάγκη για εποικοδομητική συνεργασία.
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Petteri Orpo δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Τραμπ για το εμπόριο, απορρίπτοντας την ιδέα ενός εμπορικού πολέμου.
Αποφασιστική ενωτική αντίδραση
Άλλοι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη για μια αποφασιστική και ενωτική αντίδραση. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Luc Frieden δήλωσε ότι η απάντηση στους δασμούς πρέπει να είναι άμεση, αν και οι δασμοί είναι πάντα κακοί.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Carlos Cuerpo υπογράμμισε ότι η ΕΕ είναι ανοικτή στο εμπόριο, αλλά δεν πρέπει να είναι αφελής και θα προστατεύσει τις εταιρείες της.
Ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Marc Ferracci δήλωσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον θα πρέπει να περιλαμβάνουν και «μια μορφή δυναμικής ισχύος» για να είναι αποτελεσματικές.
Ο πιθανός επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ότι οι δασμοί θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές στην Αμερική, και ότι οι υπάρχοντες δασμοί του Τραμπ είναι «βάναυσοι» και θα αυξήσουν την οικονομική αβεβαιότητα.