Ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να επαναστατήσει και να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν ήδη προγραμματίσει τις δικές τους συνομιλίες, οι οποίες θα καθορίσουν την κατεύθυνση του πολέμου με τους δικούς τους όρους.

Στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη Ευρωπαίων ηγετών, ακολουθώντας τις εξελίξεις στη Διάσκεψη του Μονάχου, όπου η αμερικανική θέση για τον πόλεμο στα ανατολικά της Ευρώπης προκάλεσε ψυχρολουσία.

Στη σύνοδο προσκλήθηκαν οι ηγέτες Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας, Πολωνίας, Ισπανίας, Ολλανδίας και Δανίας, καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «κανένας δεν μπορεί να υπαγορεύσει όρους στην Ουκρανία», ενώ η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει την Κομισιόν ως συνομιλητή.

Η τελευταία «ζαριά» για την Ευρώπη

Η Ευρώπη καλείται να ξεπεράσει τις πολιτικές της διαφορές και να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες και το μέλλον της Ουκρανίας, προκειμένου να έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η κατάσταση δείχνει ότι είναι ήδη πολύ αργά.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει να απομακρύνεται από τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς ο πρόεδρος ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, κάτι που φαίνεται ανέφικτο για πολλές χώρες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητά άμεσες αλλαγές στην αμυντική ετοιμότητα των ευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά η κατάσταση μπορεί να είναι ήδη κρίσιμη. Η Ουκρανία απαιτεί να οριστεί άμεσα ένας εκπρόσωπος για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, επισημαίνοντας την ανάγκη για δράση.

Στο Ριάντ ΗΠΑ και Ρωσία έχουν στήσει ήδη τη «σκακιέρα»

Στις συνομιλίες που ξεκινούν με τη Μόσχα, οι ΗΠΑ αφήνουν την Ευρώπη σε ρόλο θεατή. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έχει ήδη συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δια ζώσης συνάντηση του Ρούμπιο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με στόχο την επανεκκίνηση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «πολύ θετικές», αν και προειδοποίησε ότι είναι νωρίς για οποιαδήποτε πρόγνωση.

«Δεν επιβάλουμε τίποτα στον Ζελένσκι»

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δήλωσε ότι κανείς δεν θα επιβάλει μια ειρηνευτική συμφωνία στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η τελική απόφαση ανήκει στον ίδιο και τον ουκρανικό λαό.

Αναμένονται εξελίξεις και στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι, σε μια περίοδο που οι ανησυχίες για την Ουκρανία αυξάνονται.