Μια σειρά χωρών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη φαίνεται να αλλάζουν πορεία, υιοθετώντας εθνικιστικές πολιτικές και φιλορωσικές στάσεις, γεγονός που αμφισβητεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κερδίζει συμμάχους στην Ευρώπη σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Σλοβακία ήταν από τις πρώτες χώρες του ΝΑΤΟ που προσέφεραν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, γεγονός που οδήγησε σε κριτική για τον υπουργό Άμυνας, Γιάροσλαβ Ναντ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ξεκίνησε έρευνα για κατάχρηση εξουσίας και δωροδοκία.

Ο Ναντ αντιμετωπίζει πέντε ποινικές κατηγορίες και μια έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών, λίγους μήνες μετά την επιστροφή του Ρόμπερτ Φίτσο στην πρωθυπουργία, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Ο Ναντ δήλωσε ότι η δίωξή του είναι πολιτική και ότι δεν θα υποκύψει.

Η κατάσταση του Ναντ αναδεικνύει την τάση των ηγετών να διασπούν την ενότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προσφέροντας στον Πούτιν νέους συμμάχους. Χώρες όπως η Σλοβακία, η Αυστρία και η Κροατία αμφισβητούν τη στήριξη προς την Ουκρανία, ειδικά μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική σκηνή.

Ο Φίτσο, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Πούτιν, έχει μετατρέψει τη Σλοβακία σε έναν νέο υποστηρικτή του ρωσικού αφηγήματος για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για τις αμφισβητήσεις του προς την ΕΕ, έχει επίσης ενισχύσει τη στήριξή του προς τη Ρωσία.

Οι εθνικιστικές ομάδες κερδίζουν έδαφος, εκμεταλλευόμενες την αύξηση των τιμών ενέργειας, που πολλοί αποδίδουν στον πόλεμο. Στην Αυστρία, ο Χέρμπερτ Κικλ είναι υποψήφιος για τον πρώτο ακροδεξιό καγκελάριο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αμφισβητώντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στη νότια Κροατία, ο πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς έχει εκφράσει έντονα την αντίθεσή του στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ στη Ρουμανία, οι ακροδεξιοί υποψήφιοι κερδίζουν έδαφος. Ο Τζεορτζέσκου, που κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών, έχει καταφερθεί εναντίον του ΝΑΤΟ και επαινεί τον Πούτιν.

Η πολιτική μετατόπιση είναι επίσης εμφανής στη Σλοβενία και την Τσεχία, όπου υποψήφιοι κατά του κατεστημένου ενδέχεται να επιστρέψουν στην εξουσία. Στη Βουλγαρία, ο πρόεδρος Ράντεφ ζητά την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η κατάσταση στη Σλοβακία επηρεάζεται από την κλιμάκωση της ρητορικής του Φίτσο, ο οποίος κατηγόρησε τους διοργανωτές των διαδηλώσεων για «πραξικόπημα». Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Μπρατισλάβα δείχνουν την αντίθεση της κοινής γνώμης προς τη φιλορωσική πολιτική.

Η μετατόπιση αυτή υπογραμμίζει τον κίνδυνο για την ενότητα της ΕΕ, με περισσότερους αξιωματούχους να προωθούν ρωσικά συμφέροντα. Ο Ναντ, που υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι στοχοποιείται για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να υπονομεύσει τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ΕΕ, με τον Ναντ να ελπίζει ότι οι εξελίξεις θα ενώνουν τον λαό της Σλοβακίας ενάντια σε κακές κυβερνήσεις.