Ωστόσο ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται και βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει να υποχωρεί, επισήμανε η γενική διεύθυνση Υγείας.
Συνολικά, 11.842 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε νοσοκομεία (+364) και 7.481 (+278) σε οίκους ευγηρίας και άλλες υποδομές φροντίδας, διευκρινίζεται σε ένα δελτίο τύπου.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με τη νόσο Covid-19 ανήλθε σε 30.639, καταγράφοντας πτώση 551 ασθενών. Μεταξύ αυτών, 5.833 ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και είναι διασωληνωμένοι, ένας αριθμός μειωμένος κατά 194 σε σύγκριση με τη Μ. Παρασκευή.
Πρόκειται για τη 10η ημέρα που καταγράφεται πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και την τέταρτη ημέρα που καταγράφεται πτώση στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται.
Η Γαλλία επικρίνει τον ΠΟΥ
Η λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έδειξε «ελλείψεις» στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από τον οργανισμό, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας μια νέα «πολυμέρεια στην υγεία».
«Υπάρχουν αναμφίβολα πράγματα που πρέπει να ειπωθούν για τη λειτουργία του ΠΟΥ, ίσως για αδυναμία ανταπόκρισης, αυτονομία από τα κράτη, ίσως για έλλειψη μέσων ανίχνευσης, επιφυλακής και πληροφοριών, κανονιστικού πλαισίου», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
«Αλλά δεν είναι αυτόματα ευθύνη των παραγόντων του ΠΟΥ, είναι επίσης στις βασικές αρχές του θεσμικού οργάνου και πιστεύω ότι η τρέχουσα κρίση πρέπει να μας επιτρέψει να αναθεωρήσουμε τον ρόλο καθενός από τα σημαντικά εργαλεία που υπάρχουν σήμερα», πρόσθεσε.
Το Παρίσι εξέφρασε «τη λύπη του» για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει την αμερικανική χρηματοδότηση στον ΠΟΥ, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας της Covid-19, λέγοντας ότι η Γαλλία ελπίζει σε μια «επιστροφή στην κανονικότητα» έτσι ώστε ο ΠΟΥ, υγειονομική αρχή του ΟΗΕ, να μπορεί να συνεχίσει το έργο του.
«Είναι κρίμα, όταν υπάρχει πανδημία, το μόνο εργαλείο για παγκόσμια συνεργασία να αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο ΠΟΥ είναι ένα σημαντικό εργαλείο», επέμεινε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, κρίνοντας απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι «αύριο δεν θα είμαστε σε μια κατάσταση όπου ο ΠΟΥ δεν θα είναι ακόμη αρκετά ώριμος για τις λειτουργίες του».
Τον Απρίλιο του 2019, Γαλλία και Γερμανία, εντός των οργάνων του ΟΗΕ, είχαν ανακοινώσει τη βούλησή τους να δημιουργήσουν μια «Συμμαχία για την πολυμέρεια».
«Αυτή η κατάσταση μπορεί να μας επιτρέψει να ανοικοδομήσουμε μια πολυμέρεια στην υγεία, η οποία επωφελείται από την προηγούμενη εμπειρία του ΠΟΥ, που προσπαθεί να μάθει από τα διδάγματα της κρίσης και μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο συνεκτικό σύστημα», πρόσθεσε ο Λεντριάν.
Ο ΠΟΥ «είναι απαραίτητος για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης (…). Είναι ο μόνος που έχει την ικανότητα να συνεργάζεται με όλες τις κυβερνήσεις για να συντονίζει την ανταπόκριση στην υγεία και την ταχεία ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών», πρόσθεσε το γαλλικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.
«Αυτή η κρίση δείχνει επίσης ότι ορισμένα πράγματα θα πρέπει να βελτιωθούν και να ενισχυθούν. Αυτό αφορά επίσης τον ΠΟΥ», υπογράμμισε το Παρίσι.
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM