Η πτώση των αποστολών σαμπάνιας το 2023 ανήλθε σχεδόν στο 10%, με τις γαλλικές εταιρείες να αποδίδουν αυτή τη μείωση σε οικονομικές και πολιτικές ανησυχίες, καθώς και στην αύξηση της δημοτικότητας φθηνότερων ποτών.

Η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες και η γενικότερη αρνητική κατάσταση στον κόσμο επηρεάζουν τις πωλήσεις της γαλλικής σαμπάνιας, σύμφωνα με την ένωση παραγωγών. Οι αποστολές μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% πέρυσι, με τους καταναλωτές σε σημαντικές αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, να περιορίζουν την κατανάλωση του πολυτελούς αυτού ποτού λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο Maxime Toubart, πρόεδρος του Syndicat Général des Vignerons, δήλωσε ότι «η σαμπάνια είναι ένα πραγματικό βαρόμετρο της ψυχικής κατάστασης των καταναλωτών». Η τρέχουσα κατάσταση, με τον πληθωρισμό και τις παγκόσμιες συγκρούσεις, καθιστά δύσκολες τις συνθήκες για πανηγυρισμούς.

Οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε πιο προσιτές εναλλακτικές λύσεις, όπως ο prosecco και ο αγγλικός αφρώδης οίνος, με τη ζήτηση για την premium γαλλική σαμπάνια να έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Τα φθηνότερα ποτά έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικά όσον αφορά την ποιότητα τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, η νέα γενιά, όπως η γενιά Z και οι millennials, φαίνεται να απομακρύνονται από την κατανάλωση αλκοόλ, προτιμώντας εναλλακτικές επιλογές όπως τα mocktails. Τον περασμένο Ιούλιο, οι παραγωγοί σαμπάνιας στη Γαλλία ζήτησαν να μειωθεί ο αριθμός των σταφυλιών που συγκομίζονται, λόγω της πτώσης των πωλήσεων άνω του 15% το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Σύμφωνα με την Comité Champagne, οι αποστολές για το σύνολο του 2023 μειώθηκαν κατά 9,2% φτάνοντας τα 271,4 εκατομμύρια φιάλες. Παρά την αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία το 2022, η τάση αυτή έχει ανατραπεί, με τις αποστολές να φθάνουν περίπου τα 299 εκατομμύρια φιάλες το 2023, σημειώνοντας μείωση άνω του 8%.

Η συγκομιδή του 2024 στην περιοχή της σαμπάνιας έχει επηρεαστεί από κακές καιρικές συνθήκες, ενώ η γαλλική αγορά πωλήσεων περιλάμβανε 118,2 εκατομμύρια φιάλες πέρυσι, μειωμένες κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2023, γεγονός που αποδίδεται στην επικρατούσα «κατήφεια» λόγω των πολιτικών αναταραχών στη χώρα.