Pippa Fowles/10 Downing Street via AP

Η βρετανική κυβέρνηση βρέθηκε υπόλογη μετά τη δραματική αύξηση των θανάτων στη χώρα, που ξεπέρασαν τις 20.000. Στις 17 Μαρτίου, ο επιστημονικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την υγειονομική κρίση, Πάτρικ Βάλανς, και υπέρμαχος της θεωρίας περί ανοσίας της αγέλης, είχε πει ότι αν οι νεκροί είναι λιγότεροι από 20.000 «αυτό θα είναι καλό νέο». 

Και ο πρωθυπουργός Τζόνσον, έως ότου ασθένησε, είχε τηρήσει αμφιλεγόμενη στάση στο θέμα της πανδημίας, λέγοντας ακόμη και ότι «είναι πολύ πιθανό να πεθάνουν δικοί μας άνθρωποι από τον κορονοϊό», αλλά επί μακρόν αρνούνταν να λάβει ουσιαστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, μόνο στα νοσοκομεία (δεν προστίθενται οι θάνατοι σε γηροκομεία και κατοικίες), οι νεκροί από Covid-19 έφτασαν τους 20.319, έπειτα από την καταγραφή ακόμη 813 θανάτων το τελευταίο 24ωρο, ενώ τα γνωστά κρούσματα της ασθένειας είναι 148.377.

• Όλες οι εξελίξεις της ημέρας στο live της efsyn.gr

Οι επιστήμονες στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι η πανδημία έχει φτάσει στο ανώτατο όριο στη χώρα, αλλά δεν έχει περάσει ο κίνδυνος. Ο φόβος των πολιτών παραμένει ενώ η κυβέρνηση δέχεται επιθέσεις και κριτική για τις ελλείψεις σε προστατευτικά υλικά για τους υγειονομικούς και τεστ για τον ιό, αλλά και για τον ρόλο της επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τα θέματα της πανδημίας (SAGE). Επικεφαλής της επιτροπής αυτής είναι ο Πάτρικ Βάλανς και ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας Κρις Γουίτι, ωστόσο δεν είναι απολύτως σαφές ποιοι και πόσοι άλλοι συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, ο στενός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον Ντόμινικ Κάμινγκς συμμετείχε στις συνεδριάσεις της SAGE, γεγονός που δεν διαψεύδει η κυβέρνηση, αλλά υποστηρίζει ότι απλώς άκουγε και δεν ασκούσε πιέσεις για να εγκρίνει την πολιτικής της.

Η αποκάλυψη, μετά και τις αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά τον κορονοϊό, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει πολιτικές πιέσεις στην επιστημονική επιτροπή και ζητά πλήρη διαφάνεια για τα στοιχεία στις συνεδριάσεις της.

Αλλά και ο πρώην επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Κινγκ, δήλωσε σοκαρισμένος από την είδηση, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της επιστημονικής επιτροπής.

Υπέρ της διαφάνειας τάχθηκε ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, Ντέιβιντ Ντέιβις, λέγοντας ότι πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα όσων συμμετείχαν στις συνεδριάσεις, τι συμβουλές έδωσαν στην κυβέρνηση και να τυχόν αντικρουόμενες απόψεις που ακούστηκαν.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και τις συμβουλές των επιστημόνων, ωστόσο καθυστέρησε πολύ συγκριτικά με άλλες χώρες να επιβάλει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και καραντίνας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, γεγονός στο οποίο πολλοί αποδίδουν τους υψηλούς αριθμούς νεκρών και περιστατικών κορονοϊού στη χώρα.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM