Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (18/1) τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία προβλέπει την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με Παλαιστίνιους που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές. Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή (19/1) και θα διαρκέσει για μια αρχική περίοδο έξι εβδομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία εγκρίθηκε μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με τα ονόματα των 33 ομήρων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση και την κατάσταση της υγείας τους.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο επιστροφής των ομήρων», δήλωσε το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η συμφωνία επιτεύχθηκε παρά τις τελευταίες καθυστερήσεις που είχαν προκαλέσει ανησυχίες για πιθανές διαφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέλη του ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού είχαν απειλήσει να καταψηφίσουν τη συμφωνία, ωστόσο τελικά εγκρίθηκε μετά από πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, εκπρόσωποι από την Αίγυπτο, το Κατάρ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν στις απαραίτητες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση 33 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, σε αντάλλαγμα για εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι δύο Γαλλοϊσραηλινοί πολίτες θα είναι στην πρώτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν.

Η διαδικασία απελευθέρωσης θα είναι σταδιακή, με αναμενόμενη απελευθέρωση τριών Ισραηλινών ομήρων την Κυριακή και άλλων σε εβδομαδιαία βάση κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την κυκλοφορία των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα περιλαμβάνει την αποστολή των ζωντανών ομήρων στο Ισραήλ και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, ενώ η τρίτη φάση αφορά την ανταλλαγή των σωμάτων των νεκρών ομήρων και των μελών της Χαμάς.

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μπάιντεν, υποστηρίζει την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, αν και το Ισραήλ έχει απορρίψει αυτήν την πρόταση.