Καθώς ο πρόεδρος των Η.Π.Α Ντόναλντ Τράμπ έπεσε θύμα του κορωνοϊού και εισήλθε στον Λευκό Οίκο βγάζοντας τη μάσκα του επιδεικτικά, ο προεκλογικός πυρετός ενόψει των επικείμενων εκλογών των Η.Π.Α καλά κρατεί. Για πολλούς, η πανδημία και η διαχείρισή της από τους ρεπουμπλικάνους, μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που σε πολύ μεγάλο βαθμό θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών ενώ παράλληλα δεν είναι λίγες οι συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Εμπιστεύονται όμως οι Αμερικανοί τους θεσμούς της χώρας;
Γενικότερα, η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς του κράτους και η ελλιπής κοινωνική επικοινωνία μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στην κοινωνική σφαίρα, όπως η ανασφάλεια, ο φόβος για την επόμενη ημέρα, ακόμα και να επικρατήσουν αντιλήψεις οι οποίες είναι βλαβερές για το σύνολο (για παράδειγμα να κυκλοφορούν παραϊατρικά σκευάσματα που θεραπεύουν τον κορωνοϊό).
Στην Αμερική σήμερα, μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας ξεκίνησαν να φωτίζονται διάφορα μελανά σημεία του Δημόσιου βίου καθώς οι ανάγκες για ιατρική περίθαλψη όχι μόνο όσων έχουν ιδιωτική ασφάλεια, αλλά και οι ακραίες ρατσιστικές αντιλήψεις που έχουν εκφραστεί ακόμα και ,από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, φέρνουν στο επίκεντρο ζητήματα εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
Η έρευνα του Pew Research Center για την εμπιστοσύνη στους θεσμούς στις Η.Π.Α
Το Pew Research Center τους προηγούμενους μήνες εκπόνησε μια έρευνα κοινού ώστε να ερευνηθεί κατά πόσο οι Αμερικανοί πολίτες επιλέγουν να ενημερώνονται από έντυπα που στηρίζουν τις θέσεις της κυβέρνησης για την προέλευση και αντιμετώπιση του ιού και κατ’ επέκταση να ερευνηθεί κατά πόσο εμπιστεύονται τους κρατικούς θεσμούς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
- Οι περισσότεροι υποστηρικτές του ρεπουμπλικανικού κόμματος, επιλέγουν να ενημερώνονται από δεξιά μέσα και θεωρούν ότι ο ιός κατασκευάστηκε σκόπιμα (40%). Επιπλέον, όσοι επιλέγουν να ενημερωθούν από μέσα που είναι ουδέτερα, θεωρούν πως ο ιός επήλθε φυσικά (40%).
- Αντίθετα, οι περισσότεροι δημοκρατικοί που επιλέγουν να ενημερώνονται από αριστερά μέσα θεωρούν ότι ο ιός επήλθε φυσικά (61%) ενώ όσοι επιλέγουν να ενημερωθούν από ουδέτερα μέσα πιστεύουν το σε μικρότερο ποσοστό (30%).
- Τέλος, σημαντικό είναι πως χωρίς να έχουν κάποια πρόσβαση σε ενημέρωση, το 33% τον ψηφοφόρων και των δύο κομμάτων, θεωρεί πως ο ιός επήλθε φυσικά ενώ το 23% ότι κατασκευάστηκε εσκεμμένα σε εργαστήριο.
Τα συμπεράσματα της έρευνας
- Η επιλογή των ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων που ενημερώνονται από δεξιά ή ουδέτερα ΜΜΕ, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους πιστεύουν πως ο ιός είναι κατασκευασμένος, αποδεικνύει πως εμπιστεύονται την κυβέρνηση καθώς δείχνουν να έχουν πεισθεί πως «Ο ιός είναι κινέζικος». Κατ’ επέκταση, στην παρούσα χρονική συγκυρία εμπιστεύονται τους θεσμούς και την κυβέρνηση.
- Η αντίληψη των δημοκρατικών ψηφοφόρων για την προέλευση του κορωνοϊού που ενημερώνονται είτε από αριστερά είτε από ουδέτερα μέσα σε συνάρτηση με την άποψη τους πως ο ιός επήλθε φυσικά, αποδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στην ηγεσία, καθώς απορρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις, μας οδηγούν στο να καταλάβουμε ακόμα μια φορά το μέγεθος της σημασίας που έχει η εμπιστοσύνη του κόσμου στα ΜΜΕ, καθώς ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για την ενίσχυση ή όχι της ομαλής λειτουργίας των θεσμών του κράτους.
Με πληροφορίες από το Pew Research Center
Σαϊνίδου Άννα