Δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επενδυτική βαθμίδα εξαπέλυσε από το συνέδριο του Economist ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι επιτέλους αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού, ωστόσο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «οικειοποιείται τις προσπάθειες επί σχεδόν 15 χρόνια ενός ολόκληρου λαού και τα αποτελέσματα που έφερε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». 

Συνέχισε αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, «Εκθειάζει τη ρύθμιση χρέους που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνοντας στη πολύ μακρά διάρκεια ωρίμανσης του Δημόσιου χρέους, 19.7 ετών και στο πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού που κλείδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 1.64% επιτόκιο» ενώ μίλησε για τις πληγές της ελληνικής οικονομίας καθώς την ώρα που στις τράπεζες καταγράφεται τεράστια κερδοφορία, τα επιτόκια στις καταθέσεις παραμένουν πολύ χαμηλά.

Τόνισε πως χρειάζεται πολύς δρόμος για να υπάρξει σύγκλιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ χαρακτήρισε άδικο το φορολογικό σύστημα και έκανε λόγο για την στρεβλή αναλογία έμμεσων και άμεσων φόρων.

Στόχος, όπως υπογράμμισε, πρέπει να είναι αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και να μπει σε πρώτο πλάνο η κοινωνική ατζέντα με έμφαση στη στέγη την υγεία και την παιδεία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης διαβεβαίωσε πως «θα είναι στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, που λαχταρούν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα, που είναι θαμμένοι σε στοίβες λάσπης μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και με αμελητέα κρατική υποστήριξη».

«Φιλοδοξώ να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας για όλους τους Έλληνες – εσωτερικά και διεθνώς – αλλά η πίστη μου είναι πάνω από όλα στους ανθρώπους που με αγκάλιασαν και με έδωσαν την ώθηση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι επενδυτές που μας παρακολουθούν μπορούν να είναι σίγουροι ότι δεν είμαι λαϊκιστής, αλλά είμαι απολύτως με τον πληθυσμό στο σύνολό του – με τους ανθρώπους – σε αντίθεση με την τυφλή τήρηση των μετρήσεων της οικονομικής απόδοσης» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι δημοσιονομικές και κοινωνικές μας πολιτικές θα παράξουν ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πλεόνασμα. Γιατί η υποψηφιότητά μου βασίστηκε σε ένα σύνολο προτάσεων πολιτικής που θα μεταρρυθμίσουν δραστικά το ελληνικό κράτος – να απαλλαγούμε από τη χρόνια διαφθορά και τα εδρεομένα συμφέροντα που ο συναγωνιστής μου με σπουδές στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός και γιος ενός δεξιού πρωθυπουργού, ήταν θλιβερά ανίκανος να αντιμετωπίσει»

«Είναι η ανθρώπινη ζωή που κάνει την τα Οικονομικά αυτό που είναι. Δεν έχει να κάνει με την αύξηση του ΑΕΠ και τις αξιολογήσεις ομολόγων – είναι η ανθρώπινη ζωή που έχει σημασία για τα Οικονομικά να έχουν οποιοδήποτε νόημα» τόνισε.

«Πιστεύω ότι η Σύγχρονη Αριστερά και όλοι οι Προοδευτικοί πρέπει να επικεντρωθούν – στο μέρισμα ευημερίας ή ευτυχίας παράλληλα με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική.  Οι προοδευτικοί στην Ευρώπη και παντού θα πρέπει να επαναδιατυπώσουν την κύρια εντολή τους για να προσαρμοστούν τους καιρούς. Φυσικά θέλουμε να μειώσουμε τις ανισότητες. Αλλά αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι η ισότητα στο δικαίωμα να επιδιώκουμε την ευτυχία – ο καθένας από εμάς με τον δικό του τρόπο» ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναφέρθηκε παράλληλα εκτεταμένα στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Αλίμονο, ο προκάτοχός μου, αποφάσισε να παραιτηθεί από πρόεδρος του Σύριζα – παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, ήθελε να παραμείνει». Είπε ότι «ο Αλέξης είναι ο λόγος που πολλοί από εμάς μπήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου». Για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:

«Άνοιξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό κέντρο, έβγαλε την χώρα από τρία αυστηρά πακέτα λιτότητας διατηρώντας παράλληλα το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για το μέγιστο ευάλωτα. Και όλα αυτά προστατεύοντας τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της χώρας και επιλύοντας ένα μακροχρόνιο ευρωπαϊκό ζήτημα στον Βορρά μας, ανάμεσα στην Ελλάδα και τώρα στη Βόρεια Μακεδονία».

Δείτε το σχετικό βίντεο