Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν το 60% των ενοικίων προβλέπει την οριζόντια κάλυψη του 33% των απωλειών με συμψηφισμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις του δευτέρου εξαμήνου του τρέχοντος έτους (φωτ. INTIME).

Την κάλυψη του ενός τρίτου των απωλειών που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση των ενοικίων κατά 40% προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα στη διάταξη αναφέρεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% μισθώματος (σ.σ. δηλαδή το ένα τρίτο) για οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς την εφορία από 31.7.2020 και μετά. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς θα δυσκολευτούν να πάρουν έστω κι αυτή την «ψαλιδισμένη» αποζημίωση λόγω του τρόπου δήλωσης των ζημιών που έχουν από τα ακίνητα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι ζημίες που έχουν υποστεί μαζί με τα αποδεικτικά εισπράξεων σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Στο σημείο αυτό οι ιδιοκτήτες βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο σοβαρά προβλήματα:

1. Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν καθόλου αποδεικτικά είσπραξης καθότι δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα ενοίκια (δηλαδή το υπόλοιπο 60%). Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα υποβάλουν τη δήλωση των ζημιών χωρίς αποδεικτικά; Και εάν τους επιτραπεί, με κάποιον τρόπο (υπεύθυνη δήλωση ίσως) να δηλώσουν τη ζημία, αυτή θα είναι στο 100% ή μόνο στο 40% που ανέρχεται και η έκπτωση που έδωσε η κυβέρνηση στους ενοικιαστές; Από την κυβέρνηση αναφέρουν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν –μερικώς– για το 40% που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν.

2. Πολλοί ιδιοκτήτες, τους επίμαχους μήνες, δηλαδή το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, πληρώθηκαν ενοίκια του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην κρίση θα φαίνεται ότι καταβλήθηκαν κανονικά τα μισθώματα. Οπως αναφέρει ιδιοκτήτης ακινήτου στην «Κ», τον περασμένο Απρίλιο εισέπραξε δύο ενοίκια που αφορούν τα μισθώματα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, και με βάση τα αποδεικτικά των τραπεζών θα φαίνεται ότι έχει πληρωθεί κανονικά τους μήνες της κρίσης. Για να επιλυθεί το πρόβλημα, οι ιδιοκτήτες ζητούν από την κυβέρνηση να υποχρεώσει όλους όσοι επωφελήθηκαν από τη μείωση του ενοικίου να υποβάλουν ειδική δήλωση μαζί με τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη τους. Και από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τον αριθμό πρωτοκόλλου του μισθωτηρίου, δεδομένου ότι η φορολογική διοίκηση έχει στα χέρια της τα μισθωτήρια. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες απορούν που το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να ζητήσει να υποβληθούν τα μισθωτήρια από τη στιγμή που είναι όλα κατατεθειμένα στο Taxisnet, όπου φαίνεται και το ενοίκιο που έχει συμφωνηθεί.

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να υποβάλουν το συνολικό ποσό που έχουν εισπράξει για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης. Διαφορετικά, τα αποδεικτικά δεν θα αποδεικνύουν την πραγματική κατάσταση. Επίσης, δεν πληρώνουν όλοι οι ενοικιαστές μέσω τράπεζας. Άλλοι ενοικιαστές πληρώνουν μετρητά, άλλοι στην τράπεζα και άλλοι με την εξαμηνία ή με τη σεζόν, με επιταγές.

Σημειώνεται ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κάλυψη του ενός τρίτου των απωλειών που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης των μηνιαίων μισθωμάτων κατά 40%. Η σχετική διάταξη που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή θα προβλέπει την κάλυψη του 33% των απωλειών εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ δεν προβλέπεται περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα γίνει ο συμψηφισμός.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης απώλεσε 3.000 ευρώ από ενοίκια εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης των μισθωμάτων, θα πληρώσει από τον Ιούλιο και μετά μειωμένο φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική υποχρέωση συνολικού ύψους περίπου 1.000 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr