lt;p>
Η πανδημία θα αναδείξει τους νικητές της επόμενης μέρας και τις πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσειςΤου Νίκου Αυλώνα

Ποτέ  ίσως  πριν την κρίση του κορονοϊόυ δεν είχε συνδεθεί τόσο στενά η έννοια της εταιρικής ευθύνης και υπεύθυνης στάσης απέναντι στην κοινωνία με το brand μιας εταιρείας.

Η σημασία των βιώσιμων επιχειρήσεων και των δράσεων που προσφέρουν έχουν βρεθεί στο  επίκεντρο της κοινής γνώμης και των καταναλωτών, καθώς θα προσμετρηθούν ως βασική δοκιμασία και κριτήριο επιβίωσης. Τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και την επόμενη ημέρα της εξάπλωσης του ιού, που η οικονομική αβεβαιότητα θα αποτυπώσει τεράστιες επιδράσεις στο σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας, η ευθύνη των εταιρειών και των οργανισμών απέναντι στους εργαζομένους, στην κοινωνία και στο περιβάλλον που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται, αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, είναι απαραίτητη. 

Για όλους όσοι είχαν υλοποιήσει σημαντικές πρωτοβουλίες στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη  μέχρι σήμερα,  η πανδημία έδωσε το πάτημα να δείξουν έμπρακτα την Υπευθυνότητά τους μέσα από την εφαρμογή της εταιρικής φιλοσοφίας και των πρακτικών εταιρικής ευθύνης δημιουργώντας σημαντική προστιθέμενη αξία στην κοινωνία.

Η αναγνώριση αυτών των προσπαθειών θα μεταφραστεί και σε επιβράβευση στις προτιμήσεις των καταναλωτών οι όποιοι τοποθετούν όλο και περισσότερη σημασία στην υπευθυνότητα των επιχειρήσεων και επιλέγουν εταιρείες οι οποίες έχουν θετικό αποτύπωμα σε θέματα που είναι σημαντικά για αυτούς είτε στο περιβάλλον είτε στην  κοινωνία.

Για παράδειγμα ο δείκτηςConscious Consumer Spending Index, ένας δείκτης που μέτρα τις τάσεις στην υπεύθυνη αγορά των καταναλωτών στις HΠΑ έδειξε ότι μετά από 3 χρόνια αρνητικής απόδοσης υπήρξε μια σημαντική αύξηση το 2020 λόγω των αλλαγών στις συνήθεις των καταναλωτών στη διάρκεια της  πανδημίας όπως ήταν η πιο υπεύθυνη κατανάλωση, περισσότερη φιλανθρωπία αλλά και η στροφή προς πιο εταιρικά υπεύθυνές εταιρείες.

Όπως έξαλλου δείχνουν διεθνείς έρευνες στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, οι εταιρίες που έδειξαν εταιρική υπευθυνότητα βγήκαν πιο κερδισμένες στην προτίμηση και πιστότητα των καταναλωτών.

Οι εταιρείες που θα καταφέρουν να επιβιώσουν ή και να ενισχύσουν το εταιρικό τους brand θα πρέπει σίγουρα να εστιάσουν σε ακόμα πιο υπεύθυνες πρακτικές όπως: 

* Περισσότερη έμφαση σε πρακτικές διαχείρισης κρίσης, επιχειρηματικής συνέχειας, υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και της κοινωνίας.
* Προώθηση καλύτερης υποστήριξης της υγείας και ευεξίας των εργαζομένων. 
* Μείωση επαγγελματικών και διεθνών μετακινήσεων ενσωματώνοντας όλο και περισσότερο την αποδοχή εργασίας από απόσταση και ευέλικτες πρακτικές εργασίας σε μια προσπάθεια περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και Ανθρακικού Αποτυπώματος.
* Δέσμευση και μέριμνα για θέματα κοινωνικής πρόνοιας για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις που έχουν συμμετέχει μέχρι σήμερα στον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index) έχουν την Εταιρική Ευθύνη ενσωματωμένη στην εταιρική κουλτούρας τους. Οι εταιρείες που έχουν λάβει μέρος στον Δείκτη  απασχολούν περισσότερους από 170.000 Εργαζομένους και έχουν συνολικά αποτελέσματα που εκπροσωπεί το 20% του ΑΕΠ της χώρας μας. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ινστιτούτου όπως και ο σκοπός του είναι η υποστήριξη των  επιχειρήσεων να μεγιστοποιήσουν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα  ενσωματώνοντας   υπεύθυνες πρακτικές στη στρατηγική τους μέσα από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης των επιδόσεων τους το CRI Index.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν  στον Δείκτη CRI Index μεγιστοποιούν την επιρροή τους στην Κοινωνία και το Περιβάλλον  και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα τους συνολικά μιας και πληρούν τα 100 πιο απαιτητικά  κριτήρια EKE και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ευρώπη.

* Ο κ. Νίκος Αυλώνας είναι αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE)

Πηγή: