Αφορμή για τις χθεσινές πιέσεις που ασκήθηκαν τόσο στο Χ.Α. όσο και στα παγκόσμια χρηματιστηριακά ταμπλό ήταν η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα περάσει δύο οδυνηρές εβδομάδες λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της οικονομίας.

Με ισχυρές απώλειες ξεκίνησε τον μήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών με «οδηγό» τις τράπεζες, ακολουθώντας την έντονα αρνητική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών και τη βουτιά στο άνοιγμα της Wall Street, καθώς τα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν πόσο εύθραυστη παραμένει η κατάσταση την τρέχουσα περίοδο, με τη μεταβλητότητα να μετατρέπει το ράλι των προηγουμένων ημερών σε νέα διόρθωση. Αφορμή για τις χθεσινές πιέσεις που ασκήθηκαν τόσο στο Χ.Α. όσο και στα παγκόσμια χρηματιστηριακά ταμπλό ήταν η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα περάσει δύο οδυνηρές εβδομάδες λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της οικονομίας.

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ, όπου σημειώθηκε πτώση για πρώτη φορά από το 2017, και η ισχυρή συρρίκνωση που παρουσιάζει ο μεταποιητικός κλάδος διεθνώς ( σε χαμηλό 7,5 ετών κατρακύλησε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη) αποτελούν από τις πρώτες χειροπιαστές αποδείξεις των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, οι οποίες και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, ωθώντας έτσι τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Οπως σημειώνουν οι επενδυτικές, η συρρίκνωση που προκαλεί η πανδημία στην οικονομία θα τιμολογείται εκ νέου από τις αγορές κάθε φορά που ανακοινώνονται στοιχεία για τη δραστηριότητα, γεγονός που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα assets υψηλού ρίσκου όπως οι μετοχές.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στα αρνητικά και έκλεισε με απώλειες 3,91% στις 536,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,61 εκατ. ευρώ. Κατά την άποψη της Merit Securities και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, το πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 520 μονάδες και δεύτερο οι 500.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,07%, στις 1.300,75 μονάδες, ενώ στο -2,89% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση και στις 729,03 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες πιέσεις σημείωσαν οι Βιοχάλκο (-7,06%) Ελλάκτωρ (-6,46%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-5,91%), Μυτιληναίος (-4,92%), ΟΤΕ (-4,83%), ΔΕΗ (-4,41%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 10,25% κλείνοντας κοντά στο χαμηλό ημέρας και στις 321,90 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -11,41%, τη Eurobank στο -9,16%, την Εθνική Τράπεζα στο -10,57% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -9,76%.

Ενδεικτική της έντονης αβεβαιότητας που συνεχίζει να υπάρχει στις αγορές ήταν η εικόνα της αγοράς ομολόγων, όπου και εκεί ασκήθηκαν πιέσεις (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως τα γερμανικά ομόλογα), με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να αυξάνεται κατά 4% και στο 1,71%. Ανάλογη τάση επικράτησε και στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ, όπου το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,30% από -0,05% στην αντίστοιχη δημοπρασία στις 26 Φεβρουαρίου.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM