Από τις 20 Ιουλίου θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα MyData τα δεδομένα της σύνοψης εσόδων και εξόδων, σε περίπτωση αυτοτιμολόγησης, των λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά, μέσω παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.
Κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, ενώ υπεγράφη και η υπουργική απόφαση που καθορίζει τον τρόπο και τον χρόνο της ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, από τις 20 Ιουλίου θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα MyData τα δεδομένα της σύνοψης εσόδων και εξόδων, σε περίπτωση αυτοτιμολόγησης, των λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά, μέσω παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων. Για τους λοιπούς τρόπους διαβίβασης, πέραν των παρόχων, τα δεδομένα της σύνοψης και ο χαρακτηρισμός εσόδων και εξόδων των λογιστικών στοιχείων θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα από 1/10/2020.
Τα δεδομένα θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο, αλλά ειδικά για το 2020 διαβιβάζονται εντός 5 ημερών από την έκδοσή τους και όχι αργότερα από την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση, ένα σημαντικό βήμα ψηφιοποίησης των φορολογικών στοιχείων, αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς δίνει τη δυνατότητα άμεσων και αδιάβλητων ελέγχων εκ μέρους των φορολογικών αρχών. Ακόμη, βάζει σε τάξη τις σχέσεις φορολογουμένων και φορολογικών αρχών, αυτοματοποιεί τις ελεγκτικές διαδικασίες εξοικονομώντας χρόνο και για τις δύο πλευρές και ευνοεί τους συνεπείς φορολογουμένους, αφού θα μειώσει το διαχειριστικό τους κόστος και θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ. Προκειμένου να παροτρύνει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν πλήρως την ηλεκτρονική τιμολόγηση, το υπουργείο Οικονομικών με την τροπολογία που κατέθεσε έδωσε κίνητρα, με κυριότερο τη μείωση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεών τους.
Συγκεκριμένα, για όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ, αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου για την έκδοση και λήψη παραστατικών πωλήσεων για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2020 μέχρι και το φορολογικό έτος 2022, προβλέπονται τα εξής:
• Μειώνεται από 5 σε 3 έτη για τον εκδότη του τιμολογίου και 4 για τον λήπτη ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου.
• Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου, για τα έτη κατά τα οποία εφαρμόζεται ηλεκτρονική τιμολόγηση.
• Παρέχεται αυξημένη κατά 100% απόσβεση της αρχικής δαπάνης για τεχνικό εξοπλισμό και λογισμικό που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, κατά το έτος πραγματοποίησής της, ως αντιστάθμισμα του κόστους χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
• Παρέχεται υπερέκπτωση κατά ποσοστό 100% της αξίας των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών παρόχου.
Σύμφωνα, εξάλλου, με την υπουργική απόφαση:
• Εως τις 31/12/2020 διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εσόδων, καθώς και τα δεδομένα της σύνοψης και ο χαρακτηρισμός εξόδων σε περίπτωση αυτοτιμολόγησης, που αφορούν λογιστικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί από την 1η/01/2020 έως και την 30ή/09/2020, έκτος από τα δεδομένα που οι οντότητες διαβίβασαν προγενέστερα.
• Εως τις 28/02/2021 διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εξόδων, καθώς και οι χαρακτηρισμοί εσόδων σε περίπτωση αυτοτιμολόγησης, που αφορούν λογιστικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί από την 1η/01/2020 έως και την 30ή/09/2020, έκτος από τα δεδομένα που οι οντότητες διαβίβασαν προγενέστερα.
• Ειδικά για τις εγγραφές μισθοδοσίας, η διαβίβαση των δεδομένων για το χρονικό διάστημα από 1/01/2020 έως 30/09/2020 διενεργείται έως τις 31/12/2020.
Πηγή: