Στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων της χώρας αναμένεται να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης τον Απρίλιο καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών αυτή τη στιγμή ελάχιστες είναι πλέον οι επιχειρήσεις που δεν πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις με την αναθεωρημένη λίστα από τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), η οποία θα έχει ελάχιστες εξαιρέσεις, δεδομένου ότι όσες επιχειρήσεις λειτουργούν έχουν υποστεί μείωση του τζίρου κατά 90% με βάση τον υπουργό Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι απώλειες για τα ταμεία του κράτους ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ το μήνα. Την ίδια ώρα, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων μόνο του Μαρτίου φτάνει στο 2,5% του ΑΕΠ, και αυτό συνεχώς αυξάνεται.

Σε επόμενο στάδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο εξατομικευμένων λύσεων ανά εταιρία, ανεξάρτητα από τον κλάδο, και μάλιστα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, με περισσότερα οφέλη για όσους αδικήθηκαν τον Μάρτιο.

Παράλληλα, προχωρά και η ενεργοποίηση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ύψους 1 δισ. ευρώ, δηλαδή ενός μηχανισμού παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες  οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα μέσω κρατικής εγγύησης. Το σχετικό σχέδιο έχει σταλεί προς έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, με στόχο να εφαρμοστεί και αυτό μέσα στον Απρίλιο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λυθεί και το ζήτημα που αφορά τις μεταχρονολογημένες επιταγές  και την παροχή διευκόλυνσης για την πληρωμή τους. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο και οι σχετικές ρυθμίσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM