Απαντήσεις σε απλές οικονομικές ερωτήσεις 

Οι εργοδότες θα πρέπει να εισέλθουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» θα διαλέξουν την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Ποιους εργαζόμενους αφορά η αποζημίωσης  ειδικού σκοπού των 800 ευρώ ;

Από ότι φαίνεται οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ δεν θα δοθεί μόνο στις επιχειρήσεις που το κράτος έκλεισε  θα επεκταθεί στους περισσότερους δικαιούχους, μεταξύ των οποίων και αυτοί που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου 2020. Η δε πίστωση του ποσού αυτού θα προστατεύεται με το “ακατάσχετο”. 

Ποιες  ενέργειες θα πρέπει να γίνουν από τις επιχειρήσεις για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι το έκτακτο επίδομα  ;

Τα αρχήν όλοι οι επαγγελματίες της οικονομίας περιμένουμε την υπογραφή και δημοσίευση στο ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την καταβολή του 

Μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης, οι εργοδότες θα εισέλθουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» θα διαλέξουν την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Εκεί θα συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία καθώς και τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού «κλεισίματος», όσο κι εκείνους που ενδεχομένως εξακολουθούν κι εργάζονται λόγω του ότι δουλεύει ένας μόνο κλάδος της επιχείρησης (π.χ. ψητοπωλείο που έκλεισε υποχρεωτικά, όμως έχει και υπηρεσίες delivery και συνεχίζει να δουλεύει).

Χρειάζεται να κάνουν κάτι οι εργαζόμενοι για να μην χάσουν τα 800 ευρώ;

Σε δεύτερο χρόνο  θα δοθεί η δυνατότητα και στους εργαζόμενους να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις, ώστε τελικά να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για το χρονικό διάστημα από 15.3.2020 έως 30.4.2020.

Τι θα γίνει με το δώρο του Πάσχα ;

 Το δώρο του Πάσχα, θα καταβληθεί στο ακέραιο στους εργαζόμενους, ωστόσο δίδεται στους εργοδότες η δυνατότητα να το καταβάλλουν αργότερα, χωρίς κυρώσεις και συνέπειες για τους ίδιους. 

Θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ;

Ναι θα επιτρέπετε η εκ περιτροπής απασχόληση και θα  ονομάζεται μέτρο “αναστολής εργαζομένων” σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει η δυνατότητα υπαγωγής εργαζομένων σε καθεστώς αναβολής της εργασίας, μόνο σε κλάδους ωστόσο στους οποίους η επιδημία έχει επηρεάσει τον τζίρο τους.

Οι εργαζόμενοι της περίπτωσης αυτής γίνονται άμεσα δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα ενώ θα υπάρχει δυνατότητα παράτασης.

Ο Κοκολάκης   Γρηγόρης είναι  Οικονομολόγος – Λογιστής Χρηματοοικονομικός  Σύμβουλος με Master  στην Διοίκηση Επιχειρήσεων   Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας tax-profit

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM