Τα υπουργεία έχουν εισέλθει σε παλαιοκομματικούς και προεκλογικούς ρυθμούς, με τις πολιτικές ηγεσίες να αποφεύγουν να «ανοίξουν» φακέλους και να αντιμετωπίσουν δύσκολες υποθέσεις, ενόψει ανασχηματισμού.
Η τρέχουσα πολιτική κρίση που επηρεάζει την πολιτειακή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών, έχει αναστείλει κάθε κυβερνητική δραστηριότητα, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη στοιχείων για το δυστύχημα στα Τέμπη.
Καθώς οι εκκρεμότητες, όπως δικαστικές αποφάσεις και αναπόδραστες ημερομηνίες, παραμένουν ανεκμετάλλευτες, οι πολίτες υποχρεώνονται να περιμένουν με ρυθμούς που θυμίζουν ελληνική γραφειοκρατία, καθώς οι κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν να εμπλακούν για να μην αναλάβουν πολιτικό κόστος.
Ειδικότερα, στο Ασφαλιστικό, υπάρχουν πέντε σημαντικές εκκρεμότητες που χρονίζουν και ταλαιπωρούν τους πολίτες, στερώντας τους εισοδήματα. Σε κλειστή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, όταν αναφέρθηκε το θέμα των συντάξεων χηρείας, η υπουργός Νίκη Κεραμέως το «πάγωσε» με την αντίδρασή της.
1. Η κατανομή των «μπόνους» επιβράβευσης στο ΕΦΚΑ έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ του προσωπικού, καθώς οι διευθυντές λαμβάνουν τη μεγαλύτερη μερίδα, αφήνοντας πολλούς υπαλλήλους να αισθάνονται αδικημένοι.
Επιπλέον, οι διευθυντές που προσελήφθησαν από τον ιδιωτικό τομέα απολαμβάνουν πολύ υψηλότερες αποδοχές σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους από τη δημόσια διοίκηση.
2. Ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να καταβάλει το 70% της σύνταξης χηρείας και μετά την τριετία, δημιουργώντας προβλήματα στους ασφαλισμένους, οι οποίοι εμφανίζονται ως οφειλέτες και δυσκολεύονται να μεταβιβάσουν περιουσίες.
Η παρακράτηση έως και 50% της σύνταξης για την αποκατάσταση «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών έχει κριθεί παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ζητά την καταβολή εύλογων ποσών σύνταξης.
3. Οι συντάξεις χηρείας έχουν συρρικνωθεί σε επίπεδα απλών επιδομάτων, με το νόμο Κατρούγκαλου να προβλέπει μη καταβολή τμήματος της εθνικής σύνταξης σε περιπτώσεις χηρείας.
Για τον δημόσιο τομέα, υπάρχει απόφαση που περιορίζει τη σύνταξη στο 50% μετά την τριετία, αλλά ο ΕΦΚΑ εφαρμόζει ποσοστά που είναι πολύ χαμηλότερα.
4. Δύο δικαστικές αποφάσεις απαιτούν επανακαθορισμό των συντάξεων του πρώην Ταμείου Επιστημόνων, αλλά η διαδικασία θα αφορά μόνο τους προσφεύγοντες, αναγκάζοντάς τους να στραφούν στα δικαστήρια.
5. Οι εισφορές από παράλληλη ασφάλιση που δεν υπολογίστηκαν σωστά για τους παλαιούς ασφαλισμένους δεν πρόκειται να επαναξιολογηθούν, αφήνοντας πολλούς ασφαλισμένους χωρίς αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια.
Καμία από τις παραπάνω εκκρεμότητες δεν φαίνεται να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Εργασίας, καθώς οι «καυτοί» φάκελοι παραμένουν κλειστοί σε πολιτικές περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες.