Γεωπολιτική πτώση στο Χρηματιστήριο - με αυξημένο τζίρο ελέω Lamda

[ad_1]

Της
Αλεξάνδρας Τόμπρα

Υπό έλεγχο επιχειρεί να θέσει τις πιέσεις του το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τις άμυνες στη στήριξη των 630 μονάδων να ενεργοποιούνται, την ώρα όμως που
το κλίμα στο γεωπολιτικό μέτωπο είναι τεταμένο
και τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές αρνητικά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,73% στις 635,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,94% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.535,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,15% στις 335,09 μονάδες.

Εκεί που όλοι ανέμεναν να βελτιωθεί η κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο, από τα οφέλη που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, αλλά και τις θετικές ειδήσεις για την εξεύρεση ενός εμβολίου κατά του Covid-19, εμφανίστηκαν οι “καλοί γείτονες” αυξάνοντας την γεωπολιτική ανησυχία, παρατηρεί ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance. Έτσι, πλέον η αγορά έχει να διαχειριστεί έναν ακόμη κίνδυνο, την ώρα που η ελληνική οικονομία παλεύει να επουλώσει τις πληγές της που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, και να ανατάξει όσο μπορεί τον τουριστικό τομέα και τα παρεμφερή επαγγέλματα, με περιορισμένα προς το παρόν αποτελέσματα.  

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, είναι σίγουρο ότι μια γεωπολιτική αναταραχή, έστω και βραχυχρόνια, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο, όσο και στην χρηματιστηριακή αγορά. Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι η χώρα δεν βρίσκεται στην κατάσταση του 2015, ενώ η υψηλή διαθέσιμη ρευστότητα της χώρας, στην παρούσα φάση, αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα. Έτσι το φαινόμενο, που παρατηρούμε, το ελληνικό χρηματιστήριο να πιέζεται σε κάθε εντεινόμενη πρόκληση, ενώ το τουρκικό χρηματιστήριο να ενισχύεται δεν έχει λογική. Επιπλέον σε μια γεωπολιτική σύγκρουση το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ προδιαγεγραμμένο, όπως μας έχει διδάξει πολλάκις η ιστορία.

Τεχνικά τώρα, η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών δεν έχει αλλάξει εδώ και σχεδόν 1,5 μήνα, παρά τις παροδικές βραχύβιες τεχνικές αντιδράσεις. Έτσι για τον ΓΔ η ζώνη των 632-628 μονάδων αποτελεί τον καταλύτη για συνέχεια της πτωτικής κίνησης ή απαρχή μιας αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα. Επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 618, 612, 605 και 585 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 648, 660, 672, 682, 692 και 705 μονάδες. Στον FTSE25 η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1.525 μονάδες, ενώ τα επόμενα σημεία αμύνης εμφανίζονται στις 1.510, 1.488 και 1.466 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1.570, 1.587, 1.600 και 1.620 μονάδων.

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ έχει περιορίσει την πτώση του στο 3,54%, με τις Alpha Βank, Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Aegean, Coca Cola, Titan, Φουρλής και Εθνική.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Eurobank, Jumbo, ΟΤΕ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης, με την ΕΥΔΑΠ και τον ΑΔΜΗΕ να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη επιχειρούν οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ, χωρίς όμως καμία να κινείται με κέρδη άνω του 1%.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα υποχωρεί το Χρηματιστήριο

[ad_2]

Πηγή : CAPITAL