Έσπασε το 8ήμερο πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο

[ad_1]

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μετά από οκτώ ημέρες συνεχούς πτώσης τελικά η ανοδική αντίδραση ήρθε στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και την Coca Cola, να αναλαμβάνουν τα ηνία της συνεδρίασης και να οδηγούν τον γενικό δείκτη πλησίον των 640 μονάδων και πάλι.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 637,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 630,94 μονάδων (+0,27%) και 642,51 μονάδες (+2,11%). Ο τζίρος ανήλθε στα 48,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 583 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,34%, στις 1.542,46 μονάδες, ενώ στο +1,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 826,80 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,81% στις 337,28 μονάδες.

Τελικά σήμερα το ΧΑ κατάφερε να σπάσει τον οκταήμερο πτωτικό κύκλο που του στέρησε σχεδόν 5% στον γενικό δείκτη και πάνω από 13% στον τραπεζικό, ωστόσο αυτό δεν σήμανε ότι τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι αγοραστές έδιναν το έναυσμα για αλλαγή του κλίματος. Οι εντολές σε αρκετούς τίτλους ήταν επιφυλακτικές, ενώ δεν έλειψαν και οι intraday κινήσεις που ανά διαστήματα προκαλούσαν έντονη μεταβλητότητα στην αγορά.

Γι’ αυτό και οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές έδωσαν στη σημερινή αντίδραση περισσότερο τεχνικά χαρακτηριστικά, με τους long να ενεργοποιούνται προκειμένου να μην χαθεί η στήριξη των 628-632 μονάδων, η οποία δοκιμάστηκε χτες. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η πτωτική τάση σταμάτησε να είναι κυρίαρχη, όταν μάλιστα τα δεδομένα από την πραγματική οικονομία δείχνουν ότι επιβεβαιώνεται το δυσμενές σενάριο.

Και πράγματι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η πορεία του τουρισμού είναι η χειρότερη δυνατή, με τις πληρότητες που αναφέρονται να κυμαίνονται κατά μέσο όρο μόλις στο 5%. Και πως το μεταφράζει αυτό η αγορά; Το μεταφράζει σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, σε αύξηση της ανεργίας, σε μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων και σε αύξηση των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Αυτές οι επιπτώσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που αφήνει πίσω της η κρίση του κορονοϊού, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι οι επιπτώσεις θα μείνουν εκεί και δεν θα αυξηθούν τόσο σε βάθος χρόνου όσο και σε εύρος οικονομικών τομέων. Όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται να οδεύουμε ήδη σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, το οποίο θα τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο τις παραπάνω επιπτώσεις. Και οι προσδοκίες για ουσιαστική ενίσχυση από την Ευρώπη… μετατίθενται για τα μέσα του επόμενου έτους.

Βέβαια,
η HSBC, μία ημέρα μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησής της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, άρχισε εκ νέου κάλυψη των μετοχών των ελληνικών τραπεζών,
βλέποντας περιθώρια ανόδου έως και 54%. Παράλληλα, σύστησε στους επενδυτές να είναι επιλεκτικοί προς το παρόν παρ’ όλο που σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι ελκυστικές.

Ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 60% από τις αρχές του έτους κυρίως λόγω της κρίσης της πανδημίας, ενώ οι μετοχές των τραπεζών έχουν υποαποδώσει κατά 25% των ευρωπαϊκών κυρίως λόγω των ανησυχιών γύρω από την ποιότητα του ενεργητικού καθώς και των κεφαλαίων. Πάντως, σύμφωνα με την HSBC, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζονται ελκυστικές καθώς ακόμα δεν αποτιμάται η πιθανή ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola έκλεισε με κέρδη 4,72%, με την ΓΕΚ Τέρνα και τον Σαράντη να κρατούν στο τέλος τα κέρδη τους στο +3,29% και +3,12% αντίστοιχα. Eurobank, Εθνική, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%, αν και ενδοσυνεδριακά σημείωναν μεγαλύτερα κέρδη.

Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Titan, Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και Φουρλής, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo. Η Motor Oil έκλεισε χωρίς μεταβολή, με την Πειραιώς να γυρνά στο τέλος σε αρνητικά εδάφη και να κλείνει στο -0,79%. Η ΕΥΔΑΠ έχασε 1,45%, ενώ ο ΟΤΕ σημείωσε απώλειες 2,56%.

Έσπασε το 8ήμερο πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο

[ad_2]

Πηγή : CAPITAL