Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Τη χειρότερη επίδοσή της, την τελευταία εικοσαετία, χειρότερη ακόμη και από τις επιδόσεις που είχε καταγράψει εν μέσω της οικονομικής κρίσης, εμφάνισε τον Απρίλιο η αγορά αυτοκινήτου. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ακόμη και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και συγκεκριμένα σε σχέση με το 2012 (ήταν η χειρότερη για τον κλάδο, αφού πουλήθηκαν μόλις 58.482 νέα επιβατικά αυτοκίνητα καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς), οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Απρίλιο του 2012 ήταν υπερδιπλάσιες από τις ταξινομήσεις του περασμένου Απριλίου.

Από τα στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (Ταξινομήσεις | ΣΕΑΑ), τον Απρίλιο του 2012 είχαν πουληθεί 4.409 νέα επιβατικά αυτοκίνητα, ενώ τον περασμένο Απρίλιο μόλις 2.434.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία συνδέεται άμεσα με το ξέσπασμα της πανδημίας και τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου, προοιωνίζεται μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον κλάδο του αυτοκινήτου. Στελέχη της αγοράς, μιλώντας στο Capital.gr, εκτίμησαν ότι η ζήτηση για νέα αυτοκίνητα θα παραμείνει χαμηλή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους ενώ υπολογίζουν πως η χρονιά θα “κλείσει” με πτώση άνω του 30% στις ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων. Ήδη τον Μάρτιο οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων υποχώρησαν 60,7% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 και τον Απρίλιο κατά 80,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019.

Τα ίδια στελέχη υπολογίζουν ότι εφέτος οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων θα υποχωρήσουν πολύ κάτω από το “ψυχολογικό” φράγμα των 100.000 και θα κινηθούν στα επίπεδα των 70.000-75.000, όταν το 2019 η αγορά “έτρεξε” με +10,3% αφού πουλήθηκαν 114.109 καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Διαμαντής, Διευθυντής Επικοινωνίας της BMW HELLAS, μιλώντας στο Capital.gr εκτίμησε πως η πτώση στο σύνολο της χρονιάς θα περιοριστεί σε σχέση με την πτώση που καταγράφηκε το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Για την BMW HELLAS το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου “έκλεισε” με οριακή αύξηση πωλήσεων +1% ενώ στο πεντάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν, εκτιμάται ότι η πτώση θα κυμανθεί στο -15-20%.

Η βίαιη υποχώρηση της αγοράς τη φετινή χρονιά, συνδέεται με τις ακυρώσεις παραγγελιών από τις εταιρείες leasing και κυρίως από τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, δύο οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από την κατάρρευση του τουριστικού προϊόντος και οι οποίες απορροφούν το 50% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων αναφέρει στο Capiltal.gr στέλεχος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου.

Όπως λέει στο Capital.gr ο κ. Νίκος Μαρτίνος, Group PR Manager της εταιρείας Kosmocar Α.Ε., “στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου μεγάλος αριθμός πωλήσεων (άνω του 20%) αντιστοιχεί στις λεγόμενες πωλήσεις RAC (ενοικιάσεις αυτοκινήτων), έναν τομέα άρρηκτα συνδεμένο με το τουριστικό ρεύμα στη χώρα μας. Άρα και μόνο η αναμενόμενη πτώση στον τουρισμό, επηρεάζει άμεσα τις πωλήσεις”.

Πρόβλημα το οποίο δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα. Μόλις πριν από λίγες ώρες η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz, η οποία έχει πληγεί από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε την υπαγωγή της στο αμερικανικό καθεστώς χρεοκοπίας, για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε ΗΠΑ και Καναδά. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει: “Ο αντίκτυπος του Covid 19 στη ζήτηση ταξιδίων ήταν ξαφνικός και δραματικός επιφέροντας βίαιη πτώση στα έσοδα της εταιρείας και στις μελλοντικές κρατήσεις”.

Πώς όμως η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου προσπαθεί να διαβεί και αυτόν τον Ρουβίκωνα και να πουλήσει το στοκ που έχει στις “αποθήκες” της; Έξτρα παροχές, προσφορές και εκπτώσεις είναι μερικά από τα εργαλεία που ρίχνει η μια μετά την άλλη αντιπροσωπεία αυτοκινήτου για να προσελκύσει τους καταναλωτές. Για την Kosmocar Α.Ε., όπως λέει στο Capital.gr ο κ. Νίκος Μαρτίνος, Group PR Manager της εταιρείας, “η επάνοδος στην κανονικότητα σηματοδοτείται από το λανσάρισμα νέων μοντέλων και υπηρεσιών After Sales καθώς και διαθεσιμότητα αυτοκινήτων για άμεση παράδοση. Παράλληλα, τόσο οι διελεύσεις στα καταστήματα όσο και οι πωλήσεις δείχνουν μία αυξητική τάση”.

Στη “μάχη” ρίχνονται και άλλα εργαλεία όπως η online παραγγελία – αγορά ενός αυτοκινήτου. “Εργαλείο” που παρέχει στους καταναλωτές της η BMW HELLAS για μοντέλα και αυτοκίνητα ετοιμοπαράδοτα ενώ πλατφόρμα online πωλήσεων ετοιμοπαράδοτων μοντέλων διαθέτει και η Kosmocar Α.Ε. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η οποία αν και δεν αναμένεται να αλλάξε άρδην το τοπίο, εκτιμάται ότι θα τονώσει την ψυχολογία και την αγορά και θα περιορίσει τις απώλειες. Καταλυτικό ρόλο στην τόνωση της αγοράς θα διαδραματίσει η εκλογίκευση της φορολόγησης του αυτοκινήτου στα πρότυπα των υπόλοιπων δυτικοευρωπαϊκών κρατών, αναφέρουν πηγές του κλάδου.

Πηγή: