Εβδομαδιαία κέρδη 1,6% για τον χρυσό, με ώθηση από τον… κορονοϊό

[ad_1]

Της
Ελευθερίας Κούρταλη

Ο χρυσός αποτελεί το asset με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, τη στιγμή που η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά πως το ράλι θα συνεχιστεί και το 2021, παρά το γεγονός ότι
ήδη φλερτάρει με τα υψηλότερα επίπεδα από το ρεκόρ του 2011
, έχοντας την περασμένη εβδομάδα βρεθεί μια ανάσα από τα 1.900 δολάρια η ουγκιά.

Το “blockbuster” του 2020, όπως πλέον το χαρακτηρίζουν, σημείωσε
άνοδο σχεδόν 20% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μετά το ράλι 18% το 2019
, το οποίο και αποτελεί απόδειξη ότι το πολύτιμο μέταλλο ήταν ήδη σε μια καλά εδραιωμένη bull market πριν από την πανδημία. Τους τελευταίους μήνες ο χρυσός ενισχύθηκε, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε το σοκ της πανδημίας
οδήγησε τους επενδυτές να αναζητήσουν το απόλυτο καταφύγιο από την καταιγίδα
, τη στιγμή που η εμφάνιση της COVID-19 έχει αλλάξει δραματικά την παγκόσμια οικονομία, αποσυνδέοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές, διαταράσσοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις, αυξάνοντας την ανεργία και προκαλώντας αναταράξεις στις διεθνείς σχέσεις.

Μπορεί οι αγορές μετοχών να έχουν επίσης πολύ καλές επιδόσεις, προς έκπληξη πολλών, καθώς το ράλι που ακολούθησε το sell-off του Φεβρουαρίου-Μαρτίου αιφνιδίασε ακόμα και τους πιο… ψύχραιμους,
ωστόσο ο παράγοντας “αβεβαιότητα” τις κάνει ευάλωτες και οδηγεί συχνά σε έντονα σκαμπανεβάσματα και σε… ανήσυχους και νευρικούς, έτσι, επενδυτές
. Ο ίδιος ωστόσο αυτός παράγοντας, η αβεβαιότητα, είναι και το μεγάλο “όπλο” του χρυσού. Όσο διατηρείται, τόσο τα funds θα κρατούν και θα αυξάνουν τις θέσεις τους στο πολύτιμο μέταλλο, με τους αναλυτές να βλέπουν εκτόξευση της τιμής του ακόμα και στα 3.000 δολάρια (!) μεσοπρόθεσμα.

Αν υποθέσουμε πως ο μόνος κίνδυνος για τις αγορές διεθνώς είναι η εξέλιξη της πανδημίας, αυτός θα εκμηδενιστεί μόνο όταν βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Έως τότε μπορεί η ροή ειδήσεων να οδηγεί σε “εκρήξεις” στις μετοχές, άλλοτε ανοδικές και άλλοτε καθοδικές, όμως η αβεβαιότητα για το “πότε” θα έρθει το τέλος αυτού του μεγάλου σοκ που χτύπησε την ανθρωπότητα το 2020 πάντα θα διατηρεί την ανάγκη των χαρτοφυλακίων, μικρών και μεγάλων, για “ασφάλεια”.

Ωστόσο, η πανδημία δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος.
Στον χάρτη του ρίσκου είναι τα γεωπολιτικά, οι εκλογές των ΗΠΑ και, φυσικά, όλα τα… κατάλοιπα που θα αφήσει ο κορονοϊός στις οικονομίες τα οποία δεν θα “θεραπευθούν” με ένα εμβόλιο.
Ο χρυσός αποτελεί παραδοσιακά το μεγαλύτερο επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας και ανασφάλειας γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας. Και σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε εδώ και μήνες και θα είμαστε για καιρό ακόμα.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς,
οι πραγματικοί λόγοι που ο χρυσός “τρέχει” και θα συνεχίσει να το κάνει είναι αμέτρητοι, όπως
: τα τεράστια δημοσιονομικά πακέτα τόνωσης σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ασία για την αντιμετώπιση του σοκ της πανδημίας και της βαθιάς ύφεσης που προκαλεί, η χαλαρή νομισματική πολιτική –συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ισολογισμού των κεντρικών τραπεζών–, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι σχετικά με το εμπόριο, η αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές των ΗΠΑ, τα πολύ χαμηλά επίπεδα των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς, η αυξημένη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο όπως αποτυπώνεται και στα ETFs χρυσού, τα οποία έχουν εκτοξευθεί, και το πιο αδύναμο δολάριο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της
Commodity

Futures

Trading

Commission
στις ΗΠΑ, στοιχήματα” των επενδυτών κατά του δολαρίου βρίσκονται κοντά στα υψηλά δύο ετών και οι επενδυτές είναι long σε όλα τα νομίσματα του G10 και έναντι του δολαρίου, ενώ το αμερικανικό νόμισμα αναμένεται να δεχτεί σημαντικό πλήγμα και από το ευρώ, το οποίο ήδη “τρέχει” μετά και τη συμφωνία της Ε.Ε για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα ενισχύσουν και θα επεκτείνουν το ράλι του χρυσού, καθώς οι επενδυτές θα συνεχίσουν να κυνηγούν το πολύτιμο μέταλλο λόγω των χαρακτηριστικών άμυνας και ρευστότητας που διαθέτει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της
BlackRock
, οι εισροές
στα ETFs χρυσού έχουν εκτιναχθεί κατά 25% από τις αρχές του έτους και αγγίζουν συνολικά τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια
. Αυτό από μόνο του αρκεί για να “εξηγήσει” το άλμα που έχει σημειώσει το πολύτιμο μέταλλο. Η μαζική στροφή των επενδυτών προς τον χρυσό λόγω COVID-19 ώθησε τις θέσεις των ETFs χρυσού σε επίπεδα-ρεκόρ και ο αντίκτυπος αυτής της “στροφής” ξεπέρασε τη μείωση της ζήτησης για κοσμήματα, που αποτελούν αγαθό πολυτελείας που δεν “ευνοείται” σε περιόδους ύφεσης. Οι θέσεις long στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων
Comex
είναι επίσης υψηλές. Η
HSBC
εκτιμά πως τόσο τα ETFS όσο και futures χρυσού (Comex) θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο λόγω της σταθερής ζήτησης των επενδυτών για “ασφαλή καταφύγια” που προκαλούν οι αυξημένοι κίνδυνοι στην οικονομία και οι χαμηλές αποδόσεις σε άλλα assets.

Η βρετανική τράπεζα δηλώνει
“ταύρος” για τον χρυσό
,

προβλέποντας
περαιτέρω ράλι για μεγάλο διάστημα και ακόμα και το 2021, όταν η παγκόσμια οικονομία μπει σε φάση ανάκαμψης
. Όπως σημειώνει, οι τιμές του χρυσού, οι οποίες είχαν ήδη αυξηθεί πολύ πριν από την εμφάνιση της COVID-19, επωφελούνται περαιτέρω από τη ζήτηση των επενδυτών λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία. Ο χρυσός ωφελείται τόσο από τις εκτεταμένες αγορές θεσμικών επενδυτών όσο και από τις αγορές ιδιωτών, καθώς οι επενδυτές κυνηγούν το πολύτιμο μέταλλο λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών που έχει ως asset.

Οι αβεβαιότητες στο υγειονομικό, το χρηματοπιστωτικό και το οικονομικό μέτωπο που δημιουργούνται από την πανδημία COVID-19 και οι συνέπειές τους είναι πιθανό να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το ράλι του χρυσού το επόμενο διάστημα, αλλά και το 2021, όπως εκτιμά η HSBC. Ακόμα και όταν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά, ο χρυσός θα συνεχίσει –έστω και με λιγότερους έντονους ρυθμούς σε σχέση με φέτος– να προσελκύει τους επενδυτές, ενώ οι γεωπολιτικοί και εμπορικοί κίνδυνοι υποστηρίζουν επίσης τη συνέχιση του ράλι στην τιμή του.

Η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι η bull market του χρυσού θα ενισχυθεί περαιτέρω από τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την πανδημία, τονίζοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο κατάφερε να διατηρήσει το ράλι παρά τη σημαντική ανάκαμψη των μετοχών.
Η ανάγκη για ένα ασφαλές καταφύγιο ακόμα και μετά την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και περαιτέρω κερδών στις μετοχές θα στηρίξει την πορεία του χρυσού για ένα μεγάλο διάστημα ακόμα
, καταλήγει.

Οι τιμές του χρυσού θα ενισχυθούν σε επίπεδα-ρεκόρ τούς επόμενους 18 μήνες, καθώς η κρίση του κορονοϊού ενθαρρύνει τους επενδυτές
να συσσωρεύσουν το πολύτιμο μέταλλο ως αντιστάθμιση (
hedging
) έναντι πιθανών αναταραχών στις ευρύτερες αγορές
, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters. Ωστόσο, οι χαμηλές πωλήσεις κοσμημάτων στην Ασία και η προοπτική οικονομικής ανάκαμψης θα περιορίσουν την ταχύτητα του ράλι, σύμφωνα με τα funds που συμμετείχαν.

Η δημοσκόπηση σε 42 αναλυτές και
traders
χρυσού
έδειξε πως η μέση πρόβλεψη για την τιμή του χρυσού το 2020 ήταν στα 1.713 δολάρια ανά ουγκιά και τα 1.800 δολάρια το 2021, έναντι των προβλέψεων για 1.639 και 1.655 δολάρια ανά ουγκιά, αντίστοιχα, σε παρόμοια έρευνα τον Απρίλιο.

“Όσο μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τον έλεγχο του ιού, τόσο πιο bullish είναι οι προοπτικές για τον χρυσό”, σημειώνει η αναλύτρια της StoneX, Rhona O’Connell, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ πάνω από τα 2.000 δολάρια το 2021.

Ο χρυσός αναμένεται να ανέβει στο υψηλό όλων των εποχών τούς επόμενους έξι έως εννέα μήνες και
υπάρχει πιθανότητα 30% να ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά τούς επόμενους τρεις έως πέντε μήνες
, σημείωσε η
Citi

σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές των εμπορευμάτων την περασμένη εβδομάδα.

Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου επωφελούνται από τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τις χαλαρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες γενικότερα, τα χαμηλά επιτόκια και τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, την αύξηση σε επίπεδα-ρεκόρ εισροών στα ETFs και την αύξηση της έκθεσης των επενδυτών.

Οι ονομαστικές τιμές του χρυσού έχουν ήδη καταγράψει νέα ρεκόρ σε κάθε άλλο νόμισμα από αυτά που περιλαμβάνονται στο G10, καθώς και στα σημαντικά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών φέτος, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi, τονίζοντας πως είναι μόνο θέμα χρόνου για νέο υψηλό σε δολάρια ΗΠΑ. “Οι παράγοντες ανόδου που δημιουργούνται στην αγορά του χρυσού αναμένεται να οδηγήσουν τις τιμές σε νέο ιστορικό ρεκόρ από αυτό που κατέγραψε το 2011”, σημείωσαν.

Σε πρόσφατο σημείωμά της η

Morgan

Stanley
τόνισε πως ο χρυσός τείνει να ενισχύεται όταν οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, ενώ άνοδο καταγράφει το πολύτιμο μέταλλο όταν αποδυναμώνεται το δολάριο και επιδεινώνεται η παγκόσμια οικονομία. Η ισχύς όλων αυτών των παραγόντων συγχρόνως, σύμφωνα με τους αναλυτές, κάνει τα νέα υψηλά
ένα σίγουρο στοίχημα
.

Όπως σημειώνει και η επικεφαλής επενδύσεων της
UBS

Global

Wealth

Management
,

Solita Marcelli, η Fed θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την καμπύλη των επιτοκίων όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν. Αυτό σημαίνει πως τα πραγματικά επιτόκια θα παραμένουν χαμηλά και σε αρνητικό έδαφος για αρκετό καιρό και ο χρυσός είναι η καλύτερη αντιστάθμιση έναντι των πραγματικών αρνητικών επιτοκίων. “Υπογραμμίζουμε τα πλεονεκτήματα του χρυσού ως αντιστάθμιση για τους κινδύνους στο β’ εξάμηνο του 2020, όπως οι εκλογές των ΗΠΑ, οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας και οι ανησυχίες για την πανδημία”, τόνισε σε σημείωμα του οίκου.
Η ισχυρή δημοσιονομική πολιτική, το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και η αβεβαιότητα για την οικονομία αντανακλούν την “τέλεια καταιγίδα” για τον χρυσό.

Πριν από μερικές εβδομάδες η
Goldman

Sachs
“ανέβασε” τις εκτιμήσεις της για την τιμή του χρυσού,
προβλέποντας άνοδο στα 2.000 δολάρια η ουγκιά στο επόμενο 12μηνο
, συστήνοντας long θέσεις στο πολύτιμο μέταλλο, καθώς θεωρεί ότι το ράλι θα συνεχιστεί.

Όπως σημείωσε, η ετήσια ζήτηση για χρυσά νομίσματα έχει αυξηθεί κατά 30% από τις αρχές του έτους, οι συνολικές θέσεις σε χρυσό των ETFs έχουν εκτοξευθεί και υπάρχει επίσης μεγάλη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο γενικότερα. Οι θέσεις των ETFs χρυσού υποδηλώνουν, όπως εξηγεί η G.S., πως η ζήτηση για επενδύσεις χρυσού στις ανεπτυγμένες αγορές θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 1.000 τόνους, κάτι που αντισταθμίζει και με το παραπάνω την πτώση ύψους 700 τόνων στη ζήτηση καταναλωτών των αναδυόμενων αγορών.

Ένα τόσο ασταθές περιβάλλον έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι, καθώς το risk-on κλίμα στις αγορές θα ενισχυθεί στο β’ τρίμηνο, ο ρυθμός των επενδύσεων σε χρυσό θα μειωθεί, ενώ η ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ανακάμψει, δημιουργώντας, έτσι, “χώρο” για διόρθωση στις τιμές του χρυσού. Ωστόσο, όπως τονίζει η Goldman Sachs,
η ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό τείνει να αυξάνεται στο αρχικό στάδιο της οικονομικής ανάκαμψης
,

ενώ παράλληλα εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη στη ζήτηση των καταναλωτών στις αναδυόμενες αγορές λόγω της άρσης του lockdown και της πτώσης του δολαρίου.

Και η
Bank

of

America

ανέβασε” αυτόν τον μήνα τις εκτιμήσεις της για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου στους επόμενους 18 μήνες, προβλέποντας πως
θα αγγίξει τα 3.000 δολάρια η ουγκιά, από 2.000 που είχε προβλέψει πριν
. Σε μέσο όρο φέτος εκτιμά πως η τιμή του θα κινηθεί στα 1.695 δολάρια, ενώ το 2021 θα βρεθεί στα 2.063 δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ των 1.921,17 δολαρίων που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011. Όπως τόνισε ο οίκος, η Fed δεν μπορεί να τυπώσει χρυσό, τη στιγμή που οι χαράσσοντες πολιτική σε όλο τον κόσμο προχωρούν σε τεράστια μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης για να βοηθήσουν τις οικονομίες να αντιμετωπίσουν το σοκ του κορονοϊού.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εμπορευμάτων της
Saxo

Bank
, Ole Hansen, τόνισε σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας πως
η ικανότητα του χρυσού να ανταμείβει τους υπομονετικούς επενδυτές πιθανόν να δώσει σημαντικά αποτελέσματα το γ’ τρίμηνο
, προβλέποντας πως το πολύτιμο μέταλλο δεν θα αργήσει να σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά. Η Saxo Bank υποστηρίζει ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ακολουθήσει ένα “χρυσό ράλι” και οι λόγοι είναι η ανάγκη από πλευράς νομισματικής πολιτικής για υψηλότερο πληθωρισμό, έτσι ώστε να υποστηριχθεί το υψηλό χρέος των χωρών, η αυξανόμενη εξοικονόμηση πόρων παγκοσμίως και οι γεωπολιτικές εντάσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

*Διαβάστε ακόμα:

– Ιστορικό υψηλό για τον χρυσό -το πρώτο μετά το 2011

-Χρυσός: Πάνω από τα $1.900 για πρώτη φορά από το 2011-Συστήνει “αγορά” ο Mobius

-Χρυσός: Έκλεισε μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό του

[ad_2]

Πηγή : CAPITAL