Τα φετινά stress tests, τα οποία θα είναι πιο αυστηρά από τα προηγούμενα, θα υποβληθούν στις τράπεζες μέσω επιτόπιων ελέγχων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, το 2025 θα εξεταστούν οι αντοχές των 51 μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό την εποπτεία της, καθώς και 45 μικρότερων τραπεζών για να ελεγχθούν οι κεφαλαιακές τους αντοχές.
Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής αναμένονται στις αρχές Αυγούστου 2025 και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία για τις 64 τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση σε επίπεδο ΕΕ.
Προβλέψεις του Κακού Σεναρίου
Το δυσμενές σενάριο των φετινών τεστ βασίζεται σε μια υποθετική σοβαρή κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, συνοδευόμενη από εσωστρεφείς εμπορικές πολιτικές που προκαλούν αύξηση των τιμών ενέργειας και βασικών εμπορευμάτων. Αυτό έχει συνέπειες στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, οδηγώντας σε παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση.
Συγκεκριμένα, οι οικονομικές προοπτικές προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 6,3% σωρευτικά για την περίοδο 2025-2027, με την ανεργία να αναμένεται να ξεπεράσει το 6,1% και τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στο 5,0% το 2025 και στο 3,5% το 2026.
Αλλαγές στη Μεθοδολογία των Stress Tests
Τα φετινά stress tests θα έχουν διαφορετική μεθοδολογία από τα προηγούμενα, καθώς ορισμένες τράπεζες είχαν υποβάλει υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις. Η ΕΚΤ θα ενισχύσει τους ελέγχους για τις τράπεζες που παρουσιάζουν τέτοιες συμπεριφορές, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας.
Οι τράπεζες αυτές θα υποβληθούν σε αυστηρότερους ελέγχους και πιθανώς σε επιτόπια επιθεώρηση από κλιμάκια της ΕΚΤ, προκειμένου να εντοπιστούν διαρθρωτικές αδυναμίες και να επιβληθούν αναγκαίες βελτιώσεις. Οι τράπεζες που συνεχίζουν να αποτυγχάνουν στις δοκιμές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυστηρότερα μέτρα σε επόμενες ασκήσεις.
Το τεστ αντοχής του 2025 δεν θα είναι μια άσκηση «επιτυχίας ή αποτυχίας», αλλά θα παρέχει βασικά στοιχεία για την αξιολόγηση των τραπεζών, με τα αποτελέσματα να χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του Δεύτερου Πυλώνα (Pillar 2).
Επιπλέον, η ΕΚΤ θα διενεργήσει ανάλυση σεναρίου για τον πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, ώστε να εκτιμηθεί η ικανότητα των τραπεζών να μοντελοποιούν αυτόν τον κίνδυνο σε συνθήκες πίεσης της αγοράς.