
[ad_1]
Της
Ελευθερίας Κούρταλη
Μία εντελώς διαφορετική ημέρα ήταν για το Χρηματιστήριο Αθηνών η σημερινή, σε σχέση με χθες, με την αγορά να ανοίγει με διαθέσεις αντίδρασης οι οποίες στη συνέχεια εντάθηκαν, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καλύψει (σχεδόν) τις χθεσινές απώλειες και να επιστρέψει πάνω από το σημαντικό σημείο στήριξης των 630 μονάδων. Ωστόσο, ο περιορισμός των κερδών στις τραπεζικές μετοχές, δεν άφησε την αγορά να κινηθεί υψηλότερα, αν και ενδοσυνεδριακά πλησίασε τις 640 μονάδες.
Η
αλλαγή στάσης της Τουρκίας
αποτέλεσε τον καταλύτη για το ανοδικό “ξέσπασμα” του ΧΑ λίγο μετά 12:30, καθώς προς το παρόν τουλάχιστον, ένας σημαντικός επενδυτικός κίνδυνος αφαιρείται από τον ορίζοντα όσων χαρτοφυλακίων “κοιτούν” αυτή τη στιγμή την Ελλάδα. Τα οποία δυστυχώς, όπως μαρτυρά και ο τζίρος, είναι ελάχιστα, και χωρίς την ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, η όποια άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν θα μπορέσει να πάει και πολύ μακριά.
Μπορεί οι τουρκικές προκλήσεις να υποχώρησαν, ωστόσο η τουρκική Navtex παραμένει σε ισχύ, ενώ την ίδια ώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο βρίσκεται σe εξέλιξη σε πολλές χώρες (αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται και στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες) κρατούν τους επενδυτές νευρικούς σε διεθνές επίπεδο.
Επιπλέον, την προσεχή Παρασκευή αναμένονται οι πρώτες απτές αποδείξεις από τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην οικονομία ο κορονοϊός καθώς ανακοινώνονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου της ευρωζώνης, καθώς και πολλών χωρών, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ιστορική ύφεση.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι ισορροπίες για το ΧΑ είναι ξεκάθαρα εύθραυστες, και το ανοδικό μομέντουμ για να ανακτηθεί και να εδραιωθεί έχει δρόμο ακόμη.
Επιστρέφοντας στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο της τάξης του 1,20% στις 633,62 μονάδες ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,5 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,17% στις 1.528 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 831,4 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,81% στις 327,93 μονάδες χάνοντας τα υψηλά κέρδη άνω του 4% που σημείωνε νωρίτερα με την Alpha Bank να κλείνει αμετάβλητη, την Eurobank στο +2,11%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,04% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,90%.
Στα υπόλοιπα blue chips, μόνο οι ΕΥΔΑΠ (-0,45%) και η Jumbo (-0,30%) έκλεισαν στα αρνητικά, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Coca Cola, Lamda Development, Titan, Σαράντης, Motor Oil, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.
Η αγορά ομολόγων συνέχισε τις πολύ καλές επιδόσεις, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί εκ νέου, και κατά 3,2% φτάνοντας το 1,06%, ενώ σε ιστορικά χαμηλά διατηρείται η απόδοση του 5ετούς και στο επίπεδο του 0,28%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, η στήριξη από το νέο QE (PEPP) μέσω του οποίο η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει τίτλους 27 δισ. ευρώ (ή ύψους 16% του ελληνικού ΑΕΠ), τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας (20% του ΑΕΠ) καθώς και το ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους, αποτελούν τα μεγάλα “όπλα” που διαθέτουν τα ελληνικά ομόλογα.
Επιστρέφοντας στα του ΧΑ, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει ένα πραγματικό καθεστώς ομηρείας. Με τον Ερντογάν να καθορίζει το επίπεδο του γεωπολιτικού κινδύνου στην περιοχή μας, καθώς τόσο οι ΗΠΑ και η Ρωσία όσο και η Ε.Ε. δεν ανταποκρίνονται στα ελληνικά αιτήματα σε σχέση με την τιθάσευσή του, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται σε… γεωπολιτικούς ρυθμούς, αποφεύγοντας προσώρας την επιδείνωση καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί σε αυτή τη φάση τη διεξαγωγή διαλόγου για τις περιοχές που χαρακτηρίζει ως αμφιλεγόμενες.
Είναι επομένως φανερό ότι ζωτικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, όπως η άφιξη τουριστών, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες αλλά και η καταναλωτική συμπεριφορά ευρέων κοινωνικών στρωμάτων προσδιορίζονται σημαντικά από το βαθμό γεωπολιτικής σταθερότητας.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL