
[ad_1]
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:41
Της
Ελευθερίας Κούρταλη
Οριακά ανοδικά κινείται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας περιορίσει αρκετά τα αρχικά κέρδη που ξεπερνούσαν το 1%, τη στιγμή που
στις ευρωπαϊκές αγορές κυριαρχεί
η επιφυλακτικότητα με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις διπλωματικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καθώς και την εξέλιξη της πανδημίας. Αγοραστικές κινήσεις σημειώνονται στις τραπεζικές μετοχές ωθώντας τον κλαδικό δείκτη σε άνοδο άνω του 2%, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφουν αρκετά blue chips.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η ελληνική αγορά παραμένει ευάλωτη στις διακυμάνσεις, τη στιγμή που ο χαμηλός τζίρος μαρτυρά την απουσία και στάση αναμονής των διεθνών χαρτοφυλακίων. Η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας αποτελεί σημαντικό “όπλο” στο να ξεφύγει το Χ.Α από την τάση συσσώρευσης του τελευταίου διαστήματος, ένα “στοίχημα” το οποίο βέβαια δεν είναι εύκολο, ενόψει και του παραδοσιακά υποτονικού Αυγούστου.
Η αγορά θα συνεχίζει να είναι σε “επιφυλακή” έως και τις 2 Αυγούστου
όταν και λήγει η Τουρκική NΑVTEX
, ενώ παράλληλα θα έχει την προσοχή στραμμένη και στις διεθνείς αγορές, όπου η ροή ειδήσεων σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας θα καθορίζει την τάση. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι επενδυτές είναι μάλλον απίθανο να αυξήσουν το ρίσκο τους και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κινηθούν επιλεκτικά κατά περίπτωση, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές.
Πλέον, ο παράγοντας “Τουρκία” είναι κάτι που οι ξένοι επενδυτές τοποθετούν στη λίστα με τους κινδύνους γύρω από τις ελληνικές μετοχές. Εάν δεν υπήρχαν οι τουρκικές προκλήσεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τότε τα πράγματα τις τελευταίες ημέρες θα είχαν κυλήσει διαφορετικά για το Χ.Α., λόγω και των πολύ θετικών εξελίξεων από τις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα είναι από τους πλέον κερδισμένους της συμφωνίας και το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να λάβει σημαντική ώθηση από την εισροή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην οικονομία.
Οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως η αδυναμία του Χ.Α. οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην αναμονή των επενδυτών σε σχέση με το πώς θα κυλήσει η τουριστική σεζόν, που έμμεσα ή άμεσα συνεισφέρει στο ΑΕΠ μεγάλο ποσοστό. Έτσι, τα θετικά νέα σε αυτό το μέτωπο αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτη ανόδου βραχυπρόθεσμα.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,26% στις 635,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει κέρδη 0,63% στις 1.540,76 μονάδες ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,48% 831,79. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 2,14% όταν στο άνοιγμα τα κέρδη ξεπερνούσαν το 3%και στις 338,97 μονάδες με την Alpha Bank στο +1,56%, την Eurobank στο +2,57%, την Εθνική στο +1,79% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +2,27%.
Στα μη τραπεζικά blue chips τα κέρδη έχουν επίσης περιοριστεί, με την μεγαλύερη άνοδο να καταγράφει η Fourlis στο +2,5%, ενώ κέρδη άνω του 1% σημειώνουν οι Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.
Η
κίνηση της Fitch
να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση ΒΒ με σταθερές προοπτικές, αποτελεί non-event για την αγορά καθώς ουσιαστικά είχε αποτιμηθεί πλήρως το προηγούμενο διάστημα . Θυμίζουμε πως η Fitch εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,9% το 2020, ενώ προβλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 κατά 5,1%, αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πολύ αβέβαιος, με τον οίκο να παραδέχεται ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης των προβλέψεών του, ιδιαίτερα στην περίπτωση αναζωπύρωσης του κορονοϊού. Ο οίκος τονίζει επίσης πως οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι πιθανό να καθυστερήσουν πολλές από αυτές τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις και να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων προβληματικών δανείων.
Τα γεωπολιτικά παίζουν τη σημασία τους και μέχρι τις 2 Αυγούστου υπάρχει ο φόβος για κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance Το παιχνίδι φαίνεται να είναι μεγάλο και να ετοιμάζεται πολύ μεγάλο διάστημα. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την πορεία των ξένων αγορών με τον φόβο του τι θα συμβεί σε μία σοβαρή διόρθωση τους να ελλοχεύει. Από την άλλη η άνοδος του ευρώ αν κρατήσει μπορεί να προβληματίσει σε κάποιο βαθμό την ευρωπαϊκή οικονομία ενώ
η παράλληλη άνοδος του χρυσού
στα ιστορικά του υψηλά δείχνει ότι ο φόβος είναι και πάλι ορατός.
Αν από την άλλη δούμε το ελληνικό χρηματιστήριο στο μηνιαίο γράφημα θα καταλάβουμε πως ό,τι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι μια μεγάλη συσσώρευση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν ο τραπεζικός κλάδος κάνει μία νέα αύξηση κεφαλαίου θα αλλάξουν όλα κάτι που όμως δεν φαίνεται στον κοντινό μας ορίζοντα.
Τεχνικά, μία κατοχύρωση του 667 στον Γενικό Δείκτη και ένα κλείσιμο πάνω από τις 1604 μονάδες του FTSE25 θα οδηγούσε σε ανοδική τάση το Χ.Α., ενώ η ζώνη των 615-620 μονάδων στον Γενικό Δείκτη, των 1480-1500 μονάδων στον FTSE 25 και των 315-320 στον τραπεζικό δεν πρέπει να χαθεί καθώς θα ανοίξει μία νέα πτωτική φάση.
Πάντως, στήριγμα για το Χ.Α. αποτελεί το ράλι που καταγράφουν και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει βουτιά κατά 4% στο 1,07% και μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 0,92% που είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο (από 4,1% που είχε βρεθεί στα μέσα Μαρτίου). Τα νέα από τις Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη βοήθεια από το QE της ΕΚΤ, στηρίζουν την αγορά ομολόγων, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως θα συνεχίσουν να “νικούν” τα ιταλικά.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL