[ad_1]
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Ισχυρή πτώση κατέγραψε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μέσα σε δύο ημέρες έχασε πάνω από 20 μονάδες, ακολουθώντας το άκρως αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών που τροφοδοτείται τόσο από τη νέα έξαρση του κορονοϊού όσο και από τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,17% στις 650,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 650,23 μονάδων (-2,22%) και 661,39 μονάδων (-0,54%). Ο τζίρος έφτασε στα 50,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 426 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,51%, στις 1.569,23 μονάδες, ενώ στο -0,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 853,04 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,33% στις 377,70 μονάδες.
Το ΧΑ δεν κατάφερε ούτε και σήμερα να αποδεσμευτεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα που έχει τροφοδοτήσει η νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού που παρατηρείται σε αρκετές χώρες του πλανήτη, καλλιεργώντας τα πιο αρνητικά σενάρια για την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, όπως επιβεβαιώνει και το ΔΝΤ με εκθέσεις του τις τελευταίες δύο ημέρες, η αβεβαιότητα σχετικά με την αρχική εκτίμηση για ισχυρή ανάκαμψη είναι πλέον κυρίαρχη, ενώ εάν συνεχιστούν οι ρυθμοί εξάπλωσης του ιού, τότε το βάθος της ύφεσης σε όλες τις οικονομίες του πλανήτη θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μείνει αλώβητη, και αυτό το γνωρίζει η αγορά, η οποία διατηρεί την επιφυλακτική της στάση σε κάθε κίνηση ανάληψης ρίσκου. Και αυτό όχι μόνο διότι όπως όλα δείχνουν ο τουρισμός δεν αναμένεται να ανακάμψει φέτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό ΑΕΠ το οποίο στηρίζεται με πάνω από 20% στον κλάδο, αλλά και για το ότι οι παράπλευρες απώλειες της τόσο μεγάλης ύφεσης είναι ήδη μεγάλες. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επενδυτές είναι τόσο το άμεσο πλήγμα που έχει δεχτεί ο ελληνικός τουρισμός, όσο και το έμμεσο πλήγμα της πανδημίας στην οικονομία, καθώς τα έσοδα του προϋπολογισμού ήδη υπολείπονται των στόχων, ενώ και η ικανότητα των φορολογουμένων και των δανειοληπτών να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους είναι πλέον αμφισβητήσιμη.
Σε αυτό τοπίο έρχονται και οι πληροφορίες του Capital.gr, που αναφέρουν τα πρώτα μηνύματα που έλαβαν οι τράπεζες από το πραγματικό “τεστ” των επιπτώσεων του Covid-19 στον Τουρισμό. Τα νέα από την ενημέρωση αυτή δεν ήταν καθόλου καλά, καθώς οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν σχεδόν μηδενικές κρατήσεις σε μεγάλα νησιά. Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα για τις κρατήσεις, επιβάλλουν στις τράπεζες μια προληπτική στρατηγική αντιμετώπισης των επιπτώσεων που θα δεχτούν οι δανειολήπτες αυτοί, δεδομένου ότι το πλήγμα στο εισόδημά τους θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος Μαΐου του 2021.
Έτσι, μπορεί η Capital Economics να ανέφερε σήμερα ότι γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η πτώση της δραστηριότητας στην Ελλάδα θα είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί “μόνο” κατά περίπου 8% φέτος, από 15% που προέβλεπε πριν, ωστόσο η επενδυτική εμπιστοσύνη στη χώρα απουσιάζει. Η απουσία γίνεται πιο εκκωφαντική, ακόμη και μετά το “παρών” που δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη στήριξη της οικονομίας, από το βήμα του ΣΕΤΕ.
Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Aegean και ΟΤΕ ηγήθηκαν της πτώσης, καταγράφοντας απώλειες 4,71% και 4,35% αντίστοιχα, με τις ΟΠΑΠ, Σαράντης, Motor Oil και Coca Cola να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 3%. Οι απώλειες σε Λάμδα, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Φουρλή ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες των Μυτιληναίου, Εθνικής, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Βιοχαλκο ξεπέρασαν το 1%.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή, με τον Titan και την ΕΥΔΑΠ να κλείνουν χωρίς πρόσημο. Στον αντίποδα, ο ΑΔΜΗΕ κέρδη 0,22%, ενώ ο Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 2,80%.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL