Απόντες οι επενδυτές από το Χρηματιστήριο, στα τάρταρα ο τζίρος

[ad_1]

Της
Ελευθερίας Κούρταλη

Επενδυτική αδιαφορία αντανακλά η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα βρέθηκε στα… τάρταρα χωρίς να ξεπεράσει καν τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα πολύ στενό εύρος τιμών γύρω από τις 630 μονάδες, αρνούμενος να δώσει συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση.

Η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών οι οποίες μετά την ανοδική διάθεση που έδειξαν στο άνοιγμα επέστρεψαν πολύ γρήγορα στο “κόκκινο, σε συνδυασμό με τον υποτονικό τζίρο, είναι δύσκολο να απεγκλωβίσουν την αγορά από τη στασιμότητα που σημειώνει εδώ και εβδομάδες, κάνοντας έτσι την προσέγγιση των 650-680 μονάδων εξαιρετικά δύσκολη το επόμενο διάστημα.

Το τελευταίο διάστημα είναι ξεκάθαρο πως επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο, εξηγώντας τις πιέσεις που ασκούν συχνά-πυκνά στις μετοχές τους. 

Ο Ιούλιος πλησιάζει στο τέλος του δίνοντας τη σκυτάλη στον παραδοσιακά “χλιαρό” από επενδυτικό ενδιαφέρον Αύγουστο, κάτι που προστίθεται στα εμπόδια για την ανάκτηση του ανοδικού μομέντουμ. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας αναμένεται να κρατήσει το risk-off κλίμα και τη στάση αναμονής στο Χ.Α, ειδικά τη στιγμή που τα θετικά της απόφασης των ηγετών της Ε.Ε για το Ταμείο Ανάκαμψης φαίνονται ήδη να έχουν ξεχαστεί.

Πιο αναλυτικά, ο  Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,20% στις 632,37 μονάδες ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24,69 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,17% στις 1.525,46 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 0,02% στις 831,23 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης δεν μπόρεσε να κρατήσει τους ανοδικούς ρυθμούς που σημείωσε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και έτσι έκλεισε με πτώση 1,33% στις  323,56 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,13%, την Eurobank στο  -0,52%, την Εθνική Τράπεζα στο -1,16% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -2,19%.

Στα υπόλοιπα blue chips, η εικόνα ήταν μικτή αλλά οι μεταβολές ήταν ήπιες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Motor Oil (-2,12%), ΔΕΗ ( -1.28%) και ΓΕΚ Τέρνα (-1,18%), ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ.

Η αντίδραση της Τρίτης δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα του Γενικού Δείκτη, όπως σημειώνει η Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Όπως επισημαίνει, το εκτιμώμενο εύρος διαπραγμάτευσης για τις επόμενες συνεδριάσεις κινείται μεταξύ των 620 και των 660 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Την ίδια στιγμή, στο εξωτερικό, τα εταιρικά αποτελέσματα καθορίζουν την βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών.

Όπως σημειώνει η DZ Bank, οι λόγοι που μπορούν να κάνουν τους επενδυτές να στραφούν μακριά από το ρίσκο είναι πολύ αυτό το διάστημα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 αυξάνεται, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, με τους ρυθμούς μετάδοσης να έχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα στην ευρωζώνη, τόσο λόγω του τουρισμού όσο και λόγω της χαλάρωσης της συμπεριφοράς των πολιτών απέναντι στην πανδημία. Οι επενδυτές λοιπόν βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο νέων lockdowns, ενώ οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώνονται όσο η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Η στροφή προς την ασφάλεια και η απομάκρυνση από τα risk assets, είναι και ένας από τους λόγους που η αγορά των ομολόγων ακολουθεί εντελώς διαφορετική και ξεκάθαρη πορεία. Για τα ελληνικά ομόλογα τα πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα και για αυτό άλλωστε βλέπουμε να καταγράφουν συνεχώς βελτίωση. Σε αυτά είναι η στήριξη της ΕΚΤ, το ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής τους, η στάση που κρατούν οι οίκοι αξιολόγησης καθώς και τα πολύ υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία στέλνουν στις αγορές το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό δίχτυ ασφάλειας έναντι των αναταραχών.

Η συνέχιση της ζήτησης των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα αποδείχθηκε άλλωστε και σήμερα, στη δημοπρασία εντόκων εξαμήνου, όπου το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αντλήσεις συνολικά περίπου 1 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο υποχώρησε έντονα και διαμορφώθηκε στο 0,02% από το 0,13% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία της 1ης Ιουλίου, ενώ  έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,83 φορές από 2,81 φορές η προηγούμενη.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κατά 3,7% και στο 1,064 με το spread να διαμορφώνεται στις 156,6 μονάδες βάσης, ενώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε η απόδοση του 5ετούς και στο 0,28%.

Απόντες οι επενδυτές από το Χρηματιστήριο, στα τάρταρα ο τζίρος

[ad_2]

Πηγή : CAPITAL