[ad_1]
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Μπορεί να προσπάθησε, αλλά τελικά δεν κατάφερε να συνεχίσει το θετικό του σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς σήμερα υπέκυψε στις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών, αλλά και στο αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, σημειώνοντας μάλιστα πολύ χαμηλό τζίρο, δεδομένης και της αργίας που είχαν σήμερα οι Αμερικανοί επενδυτές.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,52% στις 658,55 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 655,94 μονάδων (-0,92%) και 664,43 μονάδων (+0,37%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 730 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,49%, στις 1.595,31 μονάδες, ενώ στο -0,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 858,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,38% στις 376,51 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,58%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,01%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 3,9%.
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρέμεινε σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑ, αποτυπώνοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη σύνδεσή του με μερίδα Αμερικανών επενδυτών. Η Wall Street σήμερα είχε αργία, λόγω της αυριανής 4ης Ιουλίου, με τον τζίρο να μην καταφέρνει να ξεπεράσει ούτε καν τα 30 εκατ. ευρώ, ακόμη και με τα τρία πακέτα των 4,3 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν στη Λάμδα.
Η Λάμδα, εκτός των πακέτων της σήμερα, βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω της έναρξης των έργων στο Ελληνικό.
Όπως σχολιάζει και ο Απ. Μάνθος
, η έναρξη μετά από 6 χρόνια αναμονής της σταδιακής κατασκευής του μεγαλύτερου έργου στην Ελλάδα, έχει φέρει “ταραχή” στις κατασκευαστικές μετοχές. Βέβαια για να πάρει φωτιά ο κύριος πυρήνας της επένδυσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καζίνο, κάτι που αναμένεται στις αρχές του Σεπτέμβρη.
Στο μεταξύ, τα βλέμματα παραμένουν στις διεθνείς εξελίξεις και την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, με τα μηνύματα να είναι διφορούμενα, καθώς τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα αντισταθμίζονται από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην αμερικανική ήπειρο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 521.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 10,9 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περίπου 5,75 εκατομμύρια.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η επιφυλακτικότητα στην αγορά παραμένει. Και αυτό για τρεις κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι εξαιτίας της εικόνας από τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας, η οποία δεν είναι καλή, καθώς μετά το σοκ της πανδημίας πολλοί δείκτες έχουν εκτροχιαστεί. Ενδεικτικό αυτού είναι και το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία έφτασαν στο υψηλότερο, στα χρονικά, επίπεδο στο τέλος Μαρτίου, καθώς
ξεπέρασαν τα 36,3 δισ. ευρώ
, ήτοι αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες.
Ο δεύτερος λόγος είναι η υφέρπουσα διαμάχη
μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας (PEPP). Το πρόγραμμα αυτό έχει προσφέρει σημαντική στήριξη στα ελληνικά ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς είναι στο 1,15%, επομένως κάθε “υποψία” άρσης του θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην εν λόγω αγορά και στα ελληνικά assets.
Ο τρίτος λόγος είναι σαφώς οι καθυστερήσεις που εμφανίζουν οι Ευρωπαίοι στο να βρουν μια λύση για το πώς θα λειτουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο προσβλέπει η κυβέρνηση προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία. Η σύνοδος κορυφής αναμένεται στις 17 Ιουλίου και μέχρι τότε η αβεβαιότητα για τη δομή των κεφαλαίων που θα λάβει η Ελλάδα (και οι άλλες χώρες) είναι αυτή που ανακόπτει κάθε διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.
Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα, η Alpha Bank, η Ελλάκτωρ και ο Titan σημείωσαν απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Aegeam, Σαράντης και Πειραιώς. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Eurobank και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Βιοχάλκο, Φουρλής και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL