lt;p>
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
 
Με τον τζίρο να εκτινάσσεται λόγω της ολοκλήρωσης του rebalancing που προκάλεσαν οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI, το Χρηματιστήριο Αθηνών ροκάνισε τα μηνιαία του κέρδη με τη σημερινή ισχυρή πτώση, η οποία ήταν έντονη ειδικά στις τραπεζικές μετοχές και τον Titan.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,87% στις 652,58 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 650,48 μονάδων (-2,19%) και 662,71 μονάδων (-0,35%). Ο τζίρος ανήλθε στα 390,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 462,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 40,6 εκατ. τεμάχια.

Απώλειες στο Χρηματιστήριο και εκτίναξη τζίρου λόγω MSCI

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,41%, στις 1.571,46 μονάδες, ενώ στο -0,94% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 865,53 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,94% στις 330,88 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,87%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,03%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 2,94%.

Ισχυρή ήταν η πτώση που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές και ο Titan σήμερα, καθώς ήταν η τελευταία ημέρα της παρουσίας αυτών (πλην της Πειραιώς) στον δείκτη Standard του MSCI, πριν την μεταφορά τους στον Small Cap. Πολλά χαρτοφυλάκια προχώρησαν στις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις, ανεβάζοντας μάλιστα σημαντικά τον όγκο στις επίμαχες μετοχές.

Ωστόσο, πέραν αυτών, η εβδομάδα που πέρασε φορτίστηκε θετικά από το οικονομικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο αν και είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο διαμόρφωσης αποτελεί ένα ελπιδοφόρο πλάνο υποστήριξης για το σύνολο των χωρών που επλήγησαν από την πανδημία. Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, τόσο η μορφή όσο και το μέγεθος της χρηματοδότησης ενδυνάμωσαν το θετικό κλίμα στις αγορές και έδωσαν λόγους για να επανεξεταστούν ακόμα και οι περιπτώσεις εταιρειών που είχαν ενσωματώσει ισχυρά σενάρια αμφιβολιών για την ύπαρξή τους.

Όλα αυτά έδωσαν καύσιμα στην αγορά διαμορφώνοντας ένα σερί 5 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων και αθροιστικά κέρδη 9,2%. Η αγορά έφθασε μεν γρήγορα από τις 600 στις 660 μονάδες, στην πτώση ωστόσο του Μαρτίου χρειάστηκε μία συνεδρίαση για να κλείσει ο Γενικός Δείκτης από τις 684 στις 592 μονάδες (9 Μαρτίου).

Γεγονός είναι ότι ο χρόνος αποκτά διαφορετική διάσταση στην ελληνική -και όχι μόνο- αγορά. Η ταχύτητα της πτώσης είναι πολύ πιο γρήγορη αφού ο φόβος είναι πιο μεταδοτικό και έντονο συναίσθημα, ενώ η ανάκαμψη απαιτεί νέα και δράση που μεταφράζονται σε δεδομένα που μπορούν να ποσοτικοποιηθούν. Επιπλέον οι επενδυτές μετά από έντονες και εξαντλητικές πτώσεις τείνουν να γίνονται πιο φειδωλοί στις αγορές τους, ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διαφύλαξη των κεκτημένων και λιγότερο για την αύξηση της έκθεσής τους στο συστημικό ρίσκο.

Επομένως ο χρόνος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς, η πορεία θα δοκιμάσει αντοχές και υπομονή και συχνά -κρίνοντας από την ανάκαμψη που σημειώθηκε μετά το 2015- θα κλονίσει την πίστη ακόμα και απέναντι σε εταιρείες παντός καιρού. Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα μπορεί να υποστηριχθεί ότι πλέον η ψυχολογία έχει μερικώς βελτιωθεί και πλέον υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς στις δράσεις που θα υποστηριχθούν από σημαντικά κεφάλαια σε ικανό βάθος χρόνου.

Τεχνικά το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη οδεύει προς την κύρια και βασική αντίσταση που οριοθετείτε από το καθοδικό χάσμα της 9ης Μαρτίου που ξεκινά από τις 677 μονάδες. Η αντίσταση έχει πιθανότητες να δοκιμαστεί άμεσα, ωστόσο θα απαιτήσει ενέργεια και διάθεση από τους αγοραστές καθώς τα εν λόγω επίπεδα είχαν χαθεί με αυξημένο τζίρο (3 συνεδριάσεις με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ). Οι ταλαντωτές με την κίνηση της Παρασκευής αποφορτίστηκαν επιστρέφοντας προς την ουδετερότητα διατηρώντας το δυνητικό ανοδικό περιθώριο προς την ζώνη των 680 μονάδων.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι μετά τον MACD και οι κινητοί απλοί και εκθετικοί μέσοι των 30 και 50 ημερών είναι αγορασμένοι έχοντας αρκετό περιθώριο ανοχής (620 μονάδες) σε μια διορθωτική κίνηση κατοχύρωσης κερδών. Η ιστορία έχει δείξει πάντως ότι μετά από ευρείας κλίμακας αναδιαρθρώσεις δεικτών ακολουθεί ένα διάστημα συσσώρευσης που η αγορά ουσιαστικά “χωνεύει” τον υψηλό τζίρο που πραγματοποιείται σε αυτές τις ειδικές περιστάσεις, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με απώλειες 10,59%, με την Alpha Bank και τον Titan να ολοκληρώνουν με πτώση 8,87% έκαστη. Στο -7% η Εθνική, στο -6,14% η Aegean, με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί κατά 5,30%. Οι απώλειες σε Σαράντη, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίο ξεπέρασαν το 3%, η Jumbo υποχώρησε κατά 2,28%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Βιοχάλκο, Φουρλή, Coca Cola και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, το +3,68% της ΔΕΗ βοήθησε την αγορά, όπως και το +1,69% της Motor Oil και το +1,46% της Λάμδα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ, με την ΕΧΑΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν χωρίς μεταβολή.

Πηγή: