Στο άρθρο του στους Financial Times, ο Μάριο Ντράγκι αναφέρεται σε ένα «αυτογκόλ» της Ευρώπης όσον αφορά τους δασμούς και τις πολιτικές που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας επισημαίνει τα εμπόδια στην εσωτερική αγορά και τους κανονισμούς που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα, ζητώντας ριζικές αλλαγές.

«Η Ευρώπη έχει επιβάλει στον εαυτό της δασμούς έως 110%», τονίζει ο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις.

Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αναδείξει τις αδυναμίες της Ευρώπης. Η οικονομία της Ευρωζώνης μόλις που αναπτύχθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, αποδεικνύοντας πόσο ευάλωτη είναι η ανάκαμψή της. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επιβάλλουν δασμούς στους κυριότερους εμπορικούς τους εταίρους, με την ΕΕ να είναι η επόμενη στο στόχαστρο.

Η εξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από την εξωτερική ζήτηση δημιουργεί περαιτέρω αβεβαιότητα για την ανάπτυξή της. Δύο βασικοί παράγοντες έχουν οδηγήσει την Ευρώπη σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αλλά μπορούν επίσης να την απαλλάξουν αν είναι έτοιμη να αποδεχτεί σημαντικές αλλαγές.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η μακροχρόνια αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς στην προσφορά, με τους εσωτερικούς φραγμούς και τους ρυθμιστικούς περιορισμούς να είναι πιο επιβλαβείς για την ανάπτυξη από οποιουσδήποτε δασμούς που μπορεί να επιβάλουν οι ΗΠΑ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι εσωτερικοί περιορισμοί ισοδυναμούν με δασμούς 45% για τη μεταποίηση και 110% για τις υπηρεσίες.

Η ΕΕ έχει επιτρέψει στους ρυθμιστικούς κανόνες να επηρεάζουν τον τομέα των υπηρεσιών, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιρειών. Το κόστος συμμόρφωσης με τον GDPR έχει μειώσει τα κέρδη των μικρών εταιρειών τεχνολογίας έως και 12%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ τα εσωτερικά εμπόδια παρέμειναν υψηλά, τα εξωτερικά εμπόδια έχουν μειωθεί, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες να στραφούν προς το εξωτερικό για να υποκαταστήσουν την έλλειψη εγχώριας ανάπτυξης.

Ο δεύτερος παράγοντας που εμποδίζει την ανάπτυξη είναι η ανοχή στην επίμονα ασθενή ζήτηση, που έχει επιδεινώσει τα προβλήματα που προκαλούνται από τους περιορισμούς της προσφοράς. Από το 2009 και μετά, η εγχώρια ζήτηση στην Ευρωζώνη έχει παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να αναστρέψει την κατάσταση, εστιάζοντας στη μείωση των περιορισμών προσφοράς και ανακατευθύνοντας τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Η νέα «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσφέρει έναν οδικό χάρτη για αυτή την κατεύθυνση.

Μια πιο διορατική χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής θα μπορούσε να στείλει ισχυρό μήνυμα στις επιχειρήσεις για περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη. Ωστόσο, απαιτείται μια θεμελιώδης αλλαγή νοοτροπίας για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Η Ευρώπη χρειάζεται ριζική αλλαγή, καθώς η τρέχουσα προσέγγιση δεν έχει προσφέρει ούτε ευημερία ούτε υγιή δημόσια οικονομικά.