[ad_1]
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:15
Της
Ελευθερίας Κούρταλη
Εντάθηκαν οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά και την ισχυρή πτώση που σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, ειδικά μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για την ύφεση-σοκ σε ΗΠΑ το β’ τρίμηνο της τάξης του 32,9%, ενώ νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί και τα στοιχεία για την ύφεση στη Γερμανία η οποία ήτνα επίση ιστορική και ξεπέρασε το 10%.
Οι πωλητές έχουν στρέψει τα βέλη τους για μία ακόμη φορά προς τις τράπεζες ασκώντας πιέσεις που ξεπερνούν το 6%, με τον κλάδο να αποδεικνύει για μία κόμη φορά πως παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της αγοράς.
Αναλυτές και θεσμοί έχουν προειδοποιήσει πως η ύφεση στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο θα είναι ιστορικών διαστάσεων το β’ τρίμηνο, και αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη για τις αγορές καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ακριβώς τον αντίκτυπο της πανδημίας στις οικονομίες της περιοχής.
Έτσι το Χ.Α απόμακρύνεται από τις 630 μονάδες, ένα επίπεδο που τουλάχιστον τις προηγούμενες ημέρες είχε αποδειχθεί ως σημαντική στήριξη καθώς οι όποιες πιέσεις ασκούνται απορροφώνταν αρκετά γρήγορα. Αν ωστόσο οι τράπεζες δεν βοηθήσουν τότε κινδυνεύουν τα κρίσιμα αυτά επίπεδα, αλλάζοντας την τεχνική εικόνα του Χ.Α.
Οι επενδυτές παραμένουν απρόθυμοι, διατηρώντας τον όγκο σε χαμηλά επίπεδα και δεν αναμένεται η σημερινή εικόνα της αγοράς να είναι πολύ διαφορετική από
αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών
οι οποίες δέχονται πιέσεις λόγω των αποτελεσμάτων εξαμήνου των εισηγμένων καθώς και των εξελίξεων γύρω από την πανδημία.
Με την επιφυλακτικότητα απέναντι στις τράπεζες ωστόσο να συνεχίζεται, το “εγχείρημα” της ανόδου το επόμενο διάστημα ολοένα και δυσκολεύει. Φυσικά μία άνοδος χωρίς τζίρο δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμη, όποτε μείζον θέμα για την αγορά είναι η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Οι πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων και αυξήσεων κεφαλαίου οι οποίες και χαρακτήρισαν το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, απορρόφησαν σημαντικό μέρος της ρευστότητας της αγοράς, καθώς αντλήθηκαν συνολικά 1,25 δισ. ευρώ, επομένως μόνο οι κινήσεις των longs μπορούν να προσφέρουν νέα καύσιμα στο ταμπλό.
Και αυτές με τη σειρά τους εξαρτώνται και από γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές το οποίο παραμένει ευμετάβλητο και τις περισσότερες φορές επιφυλακτικό, σε μία περίοδο όπου η νέα έξαρση της πανδημίας σε πολλές χώρες δημιουργεί φόβους για το πόσο εφικτή θα είναι τελικά η ανάκαμψη των οικονομιών από το γ’ τρίμηνο του έτους και μετά, όπως έχει αρχικά προβλεφθεί από θεσμούς και αναλυτές.
Επιστρέφοντας στα του Χ.Α, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση της τάξης του 1,94% στις 620,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 29,78 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 620 μονάδες, ενώ πρώτο σημείο αντίστασης οι 640 μονάδες.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση της τάξης του 2,16% στις 1.492,74 μονάδες, ενώ με πτώση 1,80% κινείται ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 815,51 μονάδες.
Οι πιέσεις έχουν ενισχυθεί και στον τραπεζικό δείκτη ο οποίος υποχωρεί κατά 5,54% στις 305,631 μονάδες, με την Alpha Bank στο -5,43%, την Eurobank στο -676%, την Εθνική Τράπεζα στο -4,40% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -3,65%.
Στα υπόλοιπα blue chips, απώλειες άνω του 3% σημειώνουν οι Fourlis, Bιοχάλκο, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, ενώ απώλειες άνω του 2% οι ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, Aegean, EXAE, Μυτιληναίος, ΟΛΠ.
Η συναλλακτική “αφυδάτωση” του ελληνικού χρηματιστηρίου αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση µε την επόμενη κίνησή του, µε την πιθανότητα της πλαγιοκαθοδικής κίνησης να είναι ισχυρότερη αν συνεχιστεί η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου που κρίνεται ως µάλλον υπερβολική, όπως σχολιάζει η Κύκλος Χρηματιστηριακή.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει πως συνεχίζεται η συσσώρευση εντός συνόρων, ενώ σταθερά υποτονικός καταγράφεται ο όγκος συναλλαγών. Ελαφρώς καλύτερη ήταν η εικόνα στο εξωτερικό καθώς η χθεσινή ανανεωμένη δέσμευση της Fed για στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία καλείται να αντισταθμίσει τις αρνητικές εκπλήξεις των εταιρικών μεγεθών. Εν αναμονή σήμερα για τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι κολοσσοί της τεχνολογίας Apple, Amazon και Alphabet.
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων εξαμήνου τα οποία και ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα για τις ελληνικές εισηγμένες,
τα μεγέθη της Τιτάν
κρίνονται ικανοποιητικά με σημαντική βελτίωση στην τελική γραμμή ( 22,1 εκατ. έναντι 13,1 εκατ. ευρώ πέρυσι) κυρίως λόγω στοχευμένων πρακτικών μείωσης κόστους, αλλά και χαμηλότερο κόστος στερεών καυσίμων. Κατά τον κ. Καυκά, πιθανόν να ευνοηθεί η αποτίμηση στο ταμπλό.
Θετική εμφανίζεται και η Optima για την εικόνα εξαμήνου της εισηγμένης, επισημαίνοντας πως η μετοχή της στα τρέχοντα επίπεδα είναι ελκυστική και πως σύντομα θα προχωρήσει σε αλλαγή των συστάσεών της από την “υπό εξέταση” θέση που διατηρεί τώρα.
Στην αγορά ομολόγων και σήμερα η εικόνα είναι θετική, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 3% στο 1,032%, ενώ ανάλογη πτώση σημειώνει η απόδοση του 5ετούς και στο 0,27%, σε νέα ιστορικά χαμηλά.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL