[ad_1]
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να κρατήσει τη στήριξη των 650 μονάδων, υπό το βάρος τόσο του αρνητικού διεθνούς κλίματος όσο και της επί τα χείρω αναθεώρησης των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,78% στις 644,12 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 652,36 μονάδων (-0,52%) και 642,62 μονάδων (-2,01%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 72 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,81%, στις 1.559,10 μονάδες, ενώ στο -1,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 847,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,21% στις 365,56 μονάδες.
Από τη μία το αρνητικό διεθνές κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τη νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και από την άλλη η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν
για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
, δημιούργησαν ένα άκρως αρνητικό κλίμα και για το ΧΑ, το οποίο δεν μπορεί να παραβλέψει την επίδραση που έχουν οι διεθνείς εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Και όλα αυτά την ώρα που η εικόνα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους δεν είναι ξεκάθαρη, με πολλά χαρτοφυλάκια να κινούνται σε αχαρτογράφητα ύδατα αναφορικά με τις εταιρικές προοπτικές.
Στο τελευταίο αποδόθηκε και η ισχνή άμυνα που επέδειξε η αγορά στις νέες, θερινές, εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, η οποία αποδεικνύεται πιο “ανθεκτική” στην κρίση υγείας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 9% το 2020 και να αυξηθεί κατά 6% το 2021 (έναντι εκτίμησης για πτώση κατά 9,7% φέτος και για άνοδο κατά 7,9% στις εαρινές προβλέψεις). Δηλαδή υπάρχει πλέον η εκτίμηση πως το 2021 η ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο έντονη όσο αρχικά αναμενόταν.
Ωστόσο, η ανησυχία παραμένει, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν, ο πραγματικός αντίκτυπος της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία θα φανεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Και η συντήρηση αυτής της αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με την υπολειτουργία που εμφανίζει ο κρίσιμος τουριστικός κλάδος, ανακόπτει κάθε επενδυτική διάθεση για τοποθετήσεις. Άλλωστε, είναι μια στάση που επικρατεί κατά κόρον στα εγχώρια επενδυτικά γραφεία, καθώς δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι η αγορά θα κινηθεί εκ νέου σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σε αυτό το περιβάλλον, το ΧΑ έμεινε πιστό στο μοτίβο της αργής ανάκαμψης έως τις 670 μονάδες και της γρήγορης διόρθωσης προς τις 630 μονάδες που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα. Επίσης, η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την αγορά να μην μπορεί να αποκτήσει το βάθος που χρειάζεται σε κρίσιμα επίπεδα για να εκδηλώσει τις άμυνες της, προκειμένου να ανακόψει τη δυναμική των βραχυπρόθεσμων.
Στο ταμπλό τώρα, ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Σαράντης και Motor Oil άσκησαν σοβαρές πιέσεις στον γενικό δείκτη, καθώς οι απώλειες τους ξεπέρασαν το 3%, όπως και οι Ελλάκτωρ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Aegean, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια, η πτώση των οποίων ξεπέρασε το 2%.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Jumbo. Η Coca Cola ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 1,52%, ενώ ο Φουρλής σημείωσε άλμα 3,66%.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL