Γεωπολιτική πτώση στο Χρηματιστήριο - με αυξημένο τζίρο ελέω Lamda

[ad_1]

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα της αναταραχής το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να “υλοποιήσει” στο ταμπλό το θετικό momentum που δημιούργησε η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, το ήμισυ του σημερινού τζίρου διακινήθηκε μέσω πακέτων της Lamda.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,94% στις 634,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 628,43 μονάδων (-1,86%) και 638,50 μονάδων (-0,29%). Ο τζίρος ανήλθε στα 92,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 9,2 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,24%, στις 1.531,06 μονάδες, ενώ στο -0,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 827,80 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10% στις 331,88 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,11%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,20%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 1,33%.

Ο τζίρος παρέμεινε και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το τελικό του ύψος διαμορφώθηκε μετά από τα τρία πακέτα των 5, 2,8 και 1,1 εκατ. τεμαχίων στη Lamda, τα οποία προσέθεσαν στον τζίρο 50,5 εκατ. ευρώ. Τα πακέτα διακινήθηκαν στην τιμή των 5,60 και 5,80 ευρώ.

Πάντως, σκωτσέζικο ντους επεφύλαξε για τους επενδυτές η εβδομάδα που πέρασε, όπως διαπιστώνει και ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Τα καλά νέα από τις Βρυξέλλες και το κλείσιμο του χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσαν την θέση τους στην αύξηση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η νευρικότητα επανήλθε, ο βαθμός πολεμικής ετοιμότητας αναβαθμίστηκε και τα σενάρια πλέον περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.

Φυσικό ήταν η αναλαμπή που ξεκίνησε τη Δευτέρα να σβήσει και η εγχώρια Αγορά να αποκοπεί εκ νέου από την τάση των ξένων αγορών. Προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι ότι ξαναμπαίνουμε σε περίοδο μεταβλητότητας και αυξημένης εγρήγορσης γεγονός το οποίο διατηρεί το βαθμό επιφυλακτικότητας στην Αγορά. Η κατάσταση αυξημένης επιφυλακής δεν αναμένεται να αλλάξει νωρίτερα από τις 2 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία λήγει η Τουρκική NΑVTEX, εκτός αν ενδιάμεσα υπάρξει κάποιου είδους αποκλιμάκωση. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι επενδυτές είναι μάλλον απίθανο να αυξήσουν το ρίσκο τους και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κινηθούν επιλεκτικά κατά περίπτωση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εντός της… ανοδικής ΑΟΖ αφού δεν έχει χάσει την επαφή του με την περιοχή στήριξης των 630 μονάδων. Μάλιστα στην συνεδρίαση της Τετάρτης ο MACD πέρασε θετικός μετά από δύο μήνες απαισιοδοξίας, Πρακτικά η μεσοπρόθεσμη εικόνα υποδηλώνει συσσώρευση ωστόσο το στρες της τάσης έχει περάσει στους αγοραστές οι οποίοι καλούνται να υπερασπιστούν τέταρτη φορά σε ένα μήνα το εν λόγω σημείο στήριξης. Μετά από κίνηση τριών μηνών σε εύρος 100 μονάδων η σύμπτυξη των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών εφάπτεται σχεδόν με την χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη καθιστώντας πλέον δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την βραχυπρόθεσμη πρόθεση της τάσης.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ταλαντωτές οι οποίοι κινούνται ουδέτερα και χωρίς διάθεση αλλαγής από τα μέσα Ιουνίου και μετά. Ο Ιούλιος τελειώνει την ερχόμενη Παρασκευή και παρά το γεγονός ότι η Αγορά δεν έχει απωλέσει την επαφή της με το κλείσιμο του Ιουνίου (638 μονάδες) η μείωση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών στα 50 εκατ. ευρώ από 67,8 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο βγάζει μια κόπωση στο ταμπλό.

Συμπερασματικά, η Αγορά δείχνει μετριοπαθή στάση τηρουμένων των ειδησεογραφικών συνθηκών και δεν έχει παρασυρθεί σε πωλήσεις πανικού όπως έχει συμβεί σε άλλες ειδικές συνθήκες στο παρελθόν. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η εποχική συρρίκνωση του τζίρου η οποία δεν βγάζει ένταση στις διακυμάνσεις και μένει να φανεί αν τελικά η περίοδος έως τις 2 Αυγούστου θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο αναμονής, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 5,42%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με πτώση 4,14%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Εθνική, Eurobank, Βιοχάλκο, Alpha Bank και Coca Cola, ενώ Λάμδα και Πειραιώς έκλεισαν στο -1,46% και -1,36% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Jumbo, Titan, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, ο Μυτιληναίος ξεχώρισε θετικά με το +1,52% που σημείωσε, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Φουρλής, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.

Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

[ad_2]

Πηγή : CAPITAL