Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η κρίση του κορονοϊού έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην αγορά ηλεκτρισμού, με δεδομένη την κατάσταση ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργηθεί στην αγορά και την κοινωνία.

Ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς που έχουν αναστείλει δραστηριότητες είτε πρόκειται για οικιακούς που έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά, αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με την πληρωμή των λογαριασμών του. Τα προβλήματα αυτά αναμένεται να μετακυληθούν στους παρόχους ρεύματος δημιουργώντας εκ νέου κρίση ρευστότητας στην αγορά.

Για παράδειγμα, η ΔΕΗ που έχει το 70% της αγοράς, κάθε μήνα εισπράττει περί τα 400 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι εάν ένα 30% των πελατών της δεν μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς του για το επόμενο τρίμηνο, τότε δημιουργείται μια “τρύπα” άνω των 400 εκατ. ευρώ. Εάν συνυπολογιστούν και οι πελάτες των ιδιωτών παρόχων, τότε το έλλειμμα ρευστότητας στην αγορά θα ξεπεράσει το μισό δισ.

Εκτός από τους ανέργους, υπάρχει και το σημαντικό ποσοστό των πελατών που πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στο γκισέ. Από τους πελάτες της ΔΕΗ περίπου το 50% κάνει χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών και το υπόλοιπο 50% πληρώνει σε τράπεζες, ταχυδρομεία, υποκαταστήματα της ΔΕΗ. Και εκεί λόγω των περιορισμών από τον κορονοϊό, πιθανόν να δημιουργηθεί ζήτημα.

Τα θέματα αυτά τέθηκαν επί τάπητος στις συσκέψεις που είχε την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της κρίσης, και με δεδομένο ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς που καλύπτει τις κύριες ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιθανή κρίση ρευστότητας, η οποία σημειωτέον δεν αφορά μόνο τους παρόχους αλλά και τους διαχειριστές των δικτύων (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), αποφασίστηκε από το ΥΠΕΝ να δημιουργηθεί μηχανισμός εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις ρεύματος που θα παρέχει κεφάλαιο κίνησης στις εταιρείες. Για τον σκοπό αυτό, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΙB) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). 

Παράλληλα, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις εταιρείες του κλάδου να λάβουν εκείνα τα μέτρα που μπορούν να αντέξουν στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης. Σημειώνεται ότι υπήρξε μια σκέψη για αναστολή των πληρωμών για τους δικαιούχους των 800 ευρώ, δηλαδή τους ανέργους που δημιουργήθηκαν από την κρίση, ωστόσο η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου στην πράξη αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα.

Τέλος, το ΥΠΕΝ, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα κινηθεί προς τις τράπεζες για να επανεξετάσουν τις χρεώσεις τους προκειμένου να διευκολυνθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM