Της Δήμητρας Καδδά
Λίγο πριν τις οριστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις για το μείγμα των μέτρων στήριξης που θα εφαρμοστούν τον Μάιο βρίσκεται η κυβέρνηση, υιοθετώντας ένα διπλό μοντέλο: από τη μία πλευρά, σε όσες επιχειρήσεις μένουν κλειστές (είτε λόγω κυβερνητικής εντολής είτε λόγω οικονομικών συνθηκών), θα παρασχεθεί το πακέτο που ήδη ισχύει και από την άλλη πλευρά σε όσες ανοίγουν σταδιακά θα δίδεται έμφαση σε νέες χρηματοδοτήσεις.
Οι αποφάσεις συνδέονται άρρηκτα με τις υγειονομικές επιλογές και με την ανάγκη να μην υπάρξει συνωστισμός και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και στους χώρους εργασίας. Γι’ αυτό και ξεδιπλώνονται σχέδια για αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας, ενώ σε επιχειρήσεις που θα ανοίγουν σχεδιάζεται πρόβλεψη στήριξης υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να επιστρέψουν ή που θα εργάζονται εξ αποστάσεως.
Σημαντική, ωστόσο, συνδρομή σε αυτή την νέου τύπου κάλυψη του εργασιακού κόστους θα πρέπει να έχει το πρόγραμμα SURE που αποφασίστηκε στις 9 Απριλίου από το Eurogroup. Αλλά όπως έκανε σαφές εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν έχει ούτε διευκρινιστεί ούτε ενεργοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προαναγγείλει την πλήρη λειτουργικότητα του από την 1η Ιουνίου το ίδιο και για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για πρόσθετα δάνεια έως 3 δισ. ευρώ.
Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Το πλήρες εύρος των δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει διαθέσιμο η κυβέρνηση δεν είναι η μόνη εκκρεμότητα αυτής της εβδομάδος. Επιχειρείται το ταχύτερο δυνατό να αποφασιστεί ο τρόπος διανομής του πρώτου 1 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προς επιχειρήσεις που καταγράφουν μεγάλη μείωση τζίρου. “Αγκάθι” παραμένουν τα στοιχεία Μαρτίου που έχουν -προς το παρόν- διαθέσιμα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Έχει γίνει σαφές ότι δεν καταγράφουν πλήρως το πρόβλημα και γι αυτό σχεδιάζεται -πέρα από την πληρωμή όσων έχουν κάνει ήδη αίτηση – δεύτερος γύρος αιτήσεων για ακόμα 1 δισ. ευρώ ο οποίος θα βασίζεται στον τζίρο Απριλίου και θα “τρέξει” μέσα στο Μάιο.
Πτωχευτικό και εκθέσεις
Εντός της εβδομάδος λαμβάνονται και οι αποφάσεις για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύτηκε το Σαββατοκύριακο ότι θα προχωρήσει έστω και μονομερώς σε μία λύση αν οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με τους δανειστές δεν τελεσφορήσουν μέσα στην εβδομάδα. Η ανάγκη κάποιας συναίνεσης έχει σχέση με την ομαλή εκταμίευση των 650 εκατ. ευρώ της “δόσης” με την οποία συνδέεται η 6η αξιολόγηση.
Επιπλέον οριστικοποιούνται δύο πακέτα εκθέσεων που δεν έχουν σχέση με την έκτη αξιολόγηση (όπως το θέμα του Πτωχευτικού δικαίου), αλλά με τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Ο λόγος για την ετήσια έκθεση Μεταρρυθμίσεων αλλά και για τον πολυετή προϋπολογισμό (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα). Θα πρέπει να σταλούν στις Βρυξέλλες και να καταγράφουν όλο τον σχεδιασμό της χώρας για το 2020. Θα περιλαμβάνουν τους πρώτους επίσημους απολογισμούς για τους τριγμούς που έχει δεχθεί η οικονομία. Θα αποτυπώνεται και η υπόλοιπη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, ούτως ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Το σχέδιο
Το σχέδιο για την επιστροφή στην “κανονικότητα” από το lockdown θα τρέξει παράλληλα με τις διαδοχικές ανακοινώσεις για άρση απαγορεύσεων λειτουργίας, αλλά και με την πρόθεση – που εκφράζεται ήδη από εταιρείες – να σταματήσουν, εν μέρει ή συνολικά, τις αναστολές συμβάσεων.
Για τις εταιρείες που αναγκαστικά θα συνεχίζουν να παραμένουν κλειστές θα υπάρξει παράταση της στήριξης μέσω επιδόματος στο πρότυπο των 800 ευρώ, αλλά και του πλέγματος αναστολών οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία (ή της έκπτωσης κατά 25%), της μείωσης κατά 40% των ενοικίων καθώς και των υπολοίπων μέτρων που ήδη ισχύουν από τον Μάρτιο.
Για όσες εταιρείες ανοίγουν – είτε γιατί οι ίδιες ζητούν άρση αναστολής ή γιατί αίρονται τα αναγκαστικά μέτρα με κυβερνητική εντολή- η στόχευση αλλάζει. Πλέον θα δοθεί έμφαση στην ίδια την επιχείρηση και στην τόνωση της ρευστότητάς της.
Τα μέτρα
Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας προανήγγειλε μέτρα συνολικής αξίας, στο 3μηνο, 24 δισ. ευρώ. Συνολικά προωθείται μία 2πλή “δόση” Επιστρεπτέας Προκαταβολής αξίας 2 δισ. ευρώ, μαζί με μαζικές χρηματοδοτήσεις αξίας πάνω από 10 δισ. ευρώ.
Επίσης προωθείται η κρατική επιδότηση των μισθών στις εταιρείες που επαναλειτουργούν με χρηματοδότηση και από την ΕΕ (μέσα από το πρόγραμμα SURE). Το μέτρο αφορά στο προσωπικό που δεν θα είναι για ένα διάστημα αναγκαίο λόγω χαμηλού τζίρου, ή που θα πρέπει για υγειονομικούς λόγους (πχ καφετέριες με λιγότερα καθίσματα) να μην εργάζεται. Θα υπάρχει υποχρέωση μη απόλυσης έως το τέλος του έτους. Επίσης, η κυβέρνηση προαναγγέλλει φορολογικές ελαφρύνσεις στην αγορά ακινήτων και ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος των αναστολών.
Σχεδιάζεται και η κλιμάκωση των κλαδικών σχεδίων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη (πχ για τον τουρισμό, την ακτοπλοϊα, τις αερομεταφορές, την ενέργεια, τον πρωτογενή τομέα). Τα σχέδια θα σχετίζονται με τον χρόνο “επαναφοράς” κάθε κλάδου (σ.σ. ο τουρισμός σχεδιάζεται να ανοίξει από τον Ιούνιο), αλλά και με το πόσο θα ενισχύονται στο μεσοδιάστημα οι αντοχές των κρατικών ταμείων από τις αποφάσεις της ΕΕ, από τις εξόδους στις αγορές και από άλλες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για να ξαναγεμίζει το σκέλος των διαθεσίμων των 20 δισ. ευρώ.
Προς το παρόν ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι η έναρξη του “ανοίγματος” από το λιανεμπόριο και μετά την εστίαση και τον ξενοδοχειακό κλάδο. Παράλληλα μέλημα είναι να ανοίξουν μεταποιητικές εταιρείες που έβαλαν εργαζόμενους σε αναστολή λόγω χαμηλού τζίρου για να διατηρηθεί ανοικτό το πλέγμα λειτουργίας της οικονομίας.
Έπονται οι αποφάσεις για το αν θα ανοίξουν όλες οι περιοχές ή αν θα παραμείνουν περιορισμοί για κάποιες δραστηριότητες (πχ σε κάποια νησιά) και το πώς θα γίνει η διεθνής διασύνδεση της χώρας με την ανάλογη στήριξη για τις ακτοπλοϊκές και τις αεροπορικές μεταφορές.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ανάγκη για τηλεεργασία στους κλάδους ίσως κριθεί αναγκαία υψηλή στο στάδιο της επεναφοράς προκειμένου να υπάρξει διαχείριση της κυκλοφορίας των πολιτών, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι, στο τραπέζι υπάρχουν και σενάρια για κυλιόμενα ωράρια.
Αρμόδια στελέχη μιλούν για μία οικονομία η οποία από “την κατάψυξη θα πρέπει να μπει στην συντήρηση, με αυξημένες οικονομικές ανάγκες και με ανάγκη για πολύ καλή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων αλλά και με μεγάλη προσοχή των κλάδων που θα ανοίγουν σταδιακά”.
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM