Η περιορισμένη προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση στην Αττική έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση στα ενοίκια, τα οποία συνεχίζουν να εκτοξεύονται παρά την οικονομική δυσχέρεια που βιώνουν πολλά νοικοκυριά. Οι τιμές των ενοικίων στην Ελλάδα ακολουθούν την ανοδική πορεία των τροφίμων, με την ακρίβεια να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση των ενοικίων τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Τον Δεκέμβριο του 2024, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 8,5% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον γενικό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,6%.

Εκρηκτική αύξηση των ενοικίων στην Αττική

Η σύγκριση της αύξησης των ενοικίων με την εξέλιξη των εισοδημάτων αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Από το 2017 έως το 2024, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για ένα οικογενειακό διαμέρισμα στην Αττική αυξήθηκε από 21,1% έως και 100%, με τις περισσότερες περιοχές να καταγράφουν αύξηση μεταξύ 45% και 80%. Στη Θεσσαλονίκη, οι αυξήσεις φτάνουν επίσης το 100%.

Αν και οι μισθοί έχουν αυξηθεί, δεν είναι ικανοί να καλύψουν την εκρηκτική άνοδο των ενοικίων. Ο μεικτός κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 41,6% από το 2017, ωστόσο οι μέσες μηνιαίες αποδοχές δεν έχουν παρακολουθήσει την αντίστοιχη αύξηση των ενοικίων.

Η περιορισμένη προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση στην Αττική έχει οδηγήσει σε υψηλές τιμές, ακόμα και σε πιο προσιτές περιοχές. Χαρακτηριστικά, οι αυξήσεις από το 2017 φτάνουν το +87,5% στη Νίκαια, +70% στην Καλλιθέα και +89% στον Πειραιά.

Η προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Σε μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, υπάρχουν μόλις 1.755 διαθέσιμα ακίνητα, ακόμη και με ανώτατο μίσθωμα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αυξήσεις φτάνουν μέχρι το 100%.

Οι ενοικιαστές συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με χαμηλής ποιότητας κατοικίες, καθώς πολλά σπίτια είναι παλιά και ενεργειακά ανεπαρκή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με αυξημένα έξοδα για ψύξη και θέρμανση.

Κλειστές κατοικίες και στεγαστική κρίση

Ένας σημαντικός παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση είναι ο μεγάλος αριθμός κλειστών κατοικιών. Σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 υπολογίζονται περίπου 800.000 κλειστές κατοικίες στην Ελλάδα, εκ των οποίων 255.300 βρίσκονται στην Αττική.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό δυσκολίας ενοικίασης κατοικίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2023, η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ άλλες χώρες αντιμετωπίζουν ελάχιστα τέτοια προβλήματα.