«Είμαστε μόνο στην αρχή», λένε μετά τους επιδημιολόγους για τον κορωνοϊό και στο επιτελείο της οικονομίας, την ώρα που αρχίζουν να «βαραίνουν» μέρα με τη μέρα οι δείκτες σε όλα τα μέτωπα, οδηγώντας στην επόμενη φάση.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά από ένα σχετικά ισορροπημένο πρώτο 15νθήμερο, όπου η αυξημένη ζήτηση για είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα κάλυψε τις απώλειες από τους κλάδους που είτε κατέβασαν ρολά είτε πολύ απλά έχασαν την πελατεία τους, πλέον τα φορολογικά έσοδα μέρα με τη μέρα κατηφορίζουν κι αυτή η τάση θα γίνει ακόμα πιο εμφανής ή μάλλον κραυγαλέα μόλις μπει ο Απρίλιος, όταν δηλαδή θα αποτυπωθούν πλήρως τα αποτελέσματα της καραντίνας σε πάνω από 440.000 επιχειρήσεις.
Αντίστοιχη τάση καταγράφεται στους μακροοικονομικούς δείκτες, καθώς πέρα από την ιδιωτική κατανάλωση, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και φυσικά ο Τουρισμός, έχουν μπει σε φάση lock down. Έτσι, αν και βρισκόμαστε στο τρίτο 10ήμερο του Μαρτίου κι έχουμε μπροστά μας όλον τον Απρίλιο, το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται αυτήν τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών, είναι η επέκταση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων- εργαζομένων κατ’ αρχάς και το Μάιο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα παραταθεί η «ομπρέλα» που προβλέπει:
- Καταβολή ειδικής αποζημίωσης σε εργαζόμενους κι επαγγελματίες, που μένει να διαπιστωθεί εάν θα είναι 400 ή 600 ευρώ
- Αναστολή φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων
- Καταβολή μειωμένων μισθωμάτων για επιχειρήσεις- νοικοκυριά, με αναστολή πληρωμών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Ενδεικτικό της κλιμάκωσης των επιπτώσεων, είναι ότι η ήδη μακριά λίστα των δραστηριοτήτων που πλήττονται, θα εμπλουτιστεί με νέους Κωδικούς εντός των επόμενων 24ώρων. Μετά από πολύωρες και συνεχείς συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου, όπου εξετάστηκαν εκατοντάδες ηλεκτρονικά αιτήματα επιχειρήσεων και κλάδων, στη λίστα θα προστεθούν, μεταξύ άλλων:
- Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές
- Υπαίθριοι πάγκοι και αγορές
- Υπηρεσίες φωτορεπόρτερ
- Λιανικό εμπόριο φακών επαφής και γυαλιών
- Πλυντήρια αυτοκινήτων
- Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων
Αντίστοιχα αιτήματα έχουν υποβάλει φοροτεχνικοί, λογιστές, μεσίτες αστικών συμβάσεων κ.λ.π.
Μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ο Χ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε και το τι ακριβώς θα γίνει με το Δώρο του Πάσχα. Σε όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται ή θα βρεθούν στη λίστα με τις δραστηριότητες που πλήττονται, θα δοθεί η δυνατότητα να καταβάλουν το Δώρο ετερεχρονισμένα και σε κάθε περίπτωση ως το καλοκαίρι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλοι Όμιλοι, παρά το ότι κλαδικά συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα, θα καταβάλουν κανονικά το Δώρο στους εργαζόμενους τους. Από την άλλη, όσες επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονται στις δραστηριότητες που πλήττονται, είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM