[ad_1]
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Με απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνέχισε στους ρυθμούς τόσο των γεωπολιτικών εξελίξεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, όσο και των διεθνών με την εξέλιξη της πανδημίας, με τον τζίρο του μάλιστα να επιστρέφει στα χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου διαστήματος.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,14% στις 640,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 634,64 μονάδων (-2,03%) και 646,96 μονάδων (-0,12%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 50 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,21%, στις 1.550,33 μονάδες, ενώ στο -0,99% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 828,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,80% στις 339,00 μονάδες.
Έντονες αναταράξεις βιώνει το τελευταίο τριήμερο το ΧΑ, όταν και άρχισαν να κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον με αρκετές πληροφορίες, συνεχείς εναλλαγές στην ισορροπία ισχύος και έξωθεν παρεμβάσεις, η αγορά προσπαθεί να εκτιμήσει εάν οι μέχρι τώρα χειρισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιον εκτροχιασμό που να θέτει τη χώρα σε κίνδυνο.
Και μπορεί να έχουν υπάρξει φήμες για αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών εντάσεων, ωστόσο η αγορά βλέπει πως η Αθήνα βρίσκεται σε επιφυλακή και θα παραμείνει μέχρι τουλάχιστον τις 2 Αυγούστου οπότε και λήγει η Navtex που εξέδωσε η Τουρκία με την οποία δεσμεύει το Καστελόριζο για έρευνες. Σύμφωνα, με πληροφορίες του Capital.gr, η κυβέρνηση “απλώνει” τα διπλωματικά της δίχτυα και αυξάνει την κινητικότητά της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Στο μεταξύ, οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις ζοφερές εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ,
με την Εθνική μάλιστα να εκτιμά
ότι η πτώση το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα φτάσει το 16%. Για το σύνολο του 2020,
η Citigroup εκτιμά
ότι η ύφεση θα είναι της τάξεως του 7,1% (από 6,9% που προέβλεπε τον προηγούμενο μήνα), ενώ το 2021 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 3,7%, το 2022 στο 2,9% και το 2023-2024 τοποθετείται στο 2,3%.
Έτσι, τα μέτωπα για την Ελλάδα παραμένουν ανοιχτά, γεγονός που σε κάθε περίπτωση δεν ευνοεί την επενδυτική εμπιστοσύνη που χρειάζεται το ΧΑ. Μια εμπιστοσύνη που δεν υπάρχει τους τελευταίους μήνες, καθώς σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον η λέξη ρίσκο στα χαρτοφυλάκια απουσιάζει. Εκεί αποδίδεται και η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των ελληνικών ομολόγων και των ελληνικών μετοχών, με τους πρώτους τίτλους να έχουν επιστρέψει σε σημαντικές επιδόσεις. Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, τα ελληνικά ομόλογα πλέον εμπεριέχουν σχεδόν μηδενικό ρίσκο για τους επενδυτές, δεδομένου του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από την άλλη μεριά, το ρίσκο στους μετοχικούς τίτλους είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα μεγέθη των εισηγμένων καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτή η διαφορά, μάλιστα, όπως εκτιμάται δεν αναμένεται να κλείσει σύντομα, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού παραμένουν στην οικονομία, ψαλιδίζοντας τις όποιες εκτιμήσεις για ισχυρή ανάκαμψη.
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες 5,15%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με το δικό της -4,39%, ενώ Eurobank και Motor Oil έκλεισαν με πτώση 3,86% και 3,74% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% σε ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Aegean.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Φουρλής, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Σαράντης και Titan. Η Coca Cola έκλεισε με άνοδο 1,06% και ο ΟΛΠ με κέρδη 1,29%.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL