[ad_1]
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά την άνοδο του προηγούμενου διημέρου που οδήγησε τον Nasdaq σε δύο διαδοχικά νέα ρεκόρ, καθώς η αλματώδης αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ εντείνει τον φόβο των επενδυτών ότι θα επιβραδυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.
Το κλίμα επιβάρυναν ακόμη περισσότερο οι φόβοι αναζωπύρωσης της εμπορικής κόντρας Ουάσιγκτον – Βρυξελλών και οι δυσοίωνες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια αλλά και την αμερικανική οικονομία το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, τα στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζει να συνοδεύεται από έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Είναι ενδεικτικό ότι ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών των νέων κρουσμάτων της νόσου COVID-19 αυξήθηκε περισσότερο 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC στα στοιχεία που συγκεντρώνει το Hopkins University.
Εξάλλου, και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της κυβέρνησης, Dr Anthony Fauci, κατά την τοποθέτησή του ενώπιον του Κογκρέσου εχθές, χαρακτήρισε ανησυχητική την άνοδο των κρουσμάτων, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις πιθανότητες να υπάρξει τους επόμενους μήνες ένα εμβόλιο.
Τα σημερινά στοιχεία, όμως, μετέτρεψαν τις ανησυχίες σε πραγματικό φόβο, καθώς η Φλόριντα και η Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ένα ακόμη ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ενώ δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι σε Χιούστον και Τέξας οι θέσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν ήδη καλυφθεί σε ποσοστό 97%, εξελίξεις που επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια τα lockdowns.
Την ίδια στιγμή, η Νέα Υόρκη, το Νιού Τζέρσι και το Κονέκτικατ ανακοίνωσαν ότι οι επισκέπτες από πολιτείες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο θα τίθεται σε καραντίνα 14 ημερών.
Την επενδυτική όρεξη περιόρισαν, εν τω μεταξύ, και οι αναφορές ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει να επιβάλει δασμούς αξίας πολλών δισεκατομμυρίων σε αγαθά που εισάγονται από την Ευρώπη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ΗΠΑ εξετάζουν να επιβάλουν δασμούς σε αγαθά αξίας 3,1 δισ. δολαρίων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τροφοδοτώντας νέους φόβους για την αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, που θα μπορούσε να πλήξει την ήδη επιβαρυμένη παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε σήμερα επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, αναμένοντας πλέον ότι φέτος θα συρρικνωθεί κατά 4,9%, μέγεθος μειωμένο κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Απριλίου. Τον Ιανουάριο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,3% της παγκόσμιας οικονομίας αυτό το έτος.
“Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα το πρώτο μισό του 2020 ήταν μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι πιο σταδιακή σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις”, αναφέρει το Ταμείο στην έκθεσή του.
Το ΔΝΤ μάλιστα αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, εκτός της Κίνας που εκτιμά ότι θα είναι η μόνη που θα καταγράψει φέτος ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ΗΠΑ, το Ταμείο αναφέρει ύφεση 8% φέτος.
Το επόμενο έτος το Ταμείο αναμένεται ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 5,4%, λίγο χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμησή του που έκανε λόγο για ανάπτυξη 5,8%, ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ προβλέπει ότι θα ενισχυθεί κατά 4,8%.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, και με τη μεταβλητότητα στο ταμπλό να είναι και σήμερα παρούσα, και οι τρεις βασικοί δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καταγράφοντας τη χειρότερη μέρα τους από τις 11 Ιουνίου.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 710 μονάδες ή 2,72% χαμηλότερα, στις 25.445,94 μονάδες, λίγο υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας, καθώς ενδοσυνεδριακά ο δείκτης των blue chips έφτασε να χάνει περισσότερες από 800 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι 30 μετοχές του δείκτη τερμάτισαν τη συνεδρίαση πτωτικά, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι τίτλοι των Dow (-7,01%), Boeing (-5,96%), Exxon Mobil (-4,71%), Raytheon (-4,37%) και Chevron (-4,16%).
Ανάλογη ήταν η πορεία και των άλλων δύο βασικών δεικτών. Πιο συγκεκριμένα, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 2,59% στις 3.050,33 μονάδες, και με τους 11 επιμέρους κλάδους που απαρτίζουν τον δείκτη να καταγράφουν απώλειες.
Όσον αφορά τον τεχνολογικό Nasdaq, μετά τα δύο ρεκόρ του προηγούμενου διημέρου, επέστρεψε σήμερα εκ νέου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων, τερματίζοντας την ημέρα 2,19% χαμηλότερα, στις 9.909,17 μονάδες.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL