Η κυβέρνηση επιβάλλει ένα «χαράτσι» στις συντάξεις, με στόχο τη στήριξη των προβληματικών Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ). Ο ΕΦΚΑ κατευθύνει τις συντάξεις αποκλειστικά σε τέσσερις συστημικές τράπεζες, υποχρεώνοντας 2,5 εκατομμύρια πολίτες να επισκέπτονται τα ΑΤΜ κάθε μήνα, χωρίς να λαμβάνουν επιτόκιο για τα χρήματά τους.
Όταν έρχεται η ώρα να παραληφθούν τα χρήματα στο σπίτι, τα ΕΛΤΑ παρακρατούν 6,9 ευρώ, καθιστώντας την υπηρεσία τους την πιο ακριβή επιλογή για την παράδοση χρημάτων.
Παρά τις διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση και τις καταναλωτικές οργανώσεις για τις προμήθειες των τραπεζών και τα υψηλά κόστη μεταφοράς χρημάτων, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι υπό κρατικό έλεγχο, καθώς οι τράπεζες λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες. Ωστόσο, τα ΕΛΤΑ ελέγχονται πλήρως από την κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος για την παράδοση των συντάξεων καθορίζεται από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι, ειδικά σε απομονωμένα χωριά, να επιβαρύνονται με σχεδόν 14 ευρώ το μήνα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ηλικιωμένοι αυτοί δεν έχουν πρόσβαση σε ΑΤΜ και περιμένουν την παράδοση από τον ταχυδρόμο, χωρίς καν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες συγκοινωνίες για τα απαραίτητα ψώνια.
Ο ΕΦΚΑ απαιτεί από τους συνταξιούχους να έχουν τραπεζικό λογαριασμό, και αν αυτός είναι σε Συνεταιριστική τράπεζα, τους υποχρεώνει να μεταφέρουν τα χρήματά τους στις μεγάλες τράπεζες. Κάθε μήνα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δέχονται πάνω από 2,4 δισ. ευρώ από τις συντάξεις, με την μηνιαία δαπάνη να προσεγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα που απομένουν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων δεν τοκίζονται, ενώ οι τράπεζες διατηρούν τα χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει μια μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, με τους μικρο-αποταμιευτές να είναι οι κύριοι θύτες.
Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από την κοινή γνώμη, προσπαθεί να επιβάλει περιορισμούς στις προμήθειες των τραπεζών, οι οποίες ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αποτελώντας το 25% των εσόδων τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει ούτε τα ασφάλιστρα, καθώς έχει επιτρέψει στις ασφαλιστικές εταιρείες να διαμορφώνουν τις τιμές τους ελεύθερα, με αποτέλεσμα πολλές συμβάσεις να καταρρέουν.
Ακόμα και αν οι ασφαλιστικές εταιρείες επιλέξουν να αυτοπεριοριστούν, η κατάσταση παραμένει προβληματική και θα χρειαστεί χρόνος για να υπάρξουν αλλαγές.