Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καλύπτοντας με εντυπωσιακό τρόπο το χαμένο έδαφος από την κατρακύλα στην έναρξη των συναλλαγών που έφτασε το -3% για τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones στα χαμηλά της ημέρας.
Οι δείκτες ξεκίνησαν τις συναλλαγές στο “βαθύ” κόκκινο εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η πανδημία του κορονοϊού ξεφεύγει και πάλι από τον έλεγχο σε πολλές περιοχές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.
Ωστόσο σταδιακά κατάφεραν να ανακτήσουν το θετικό πρόσημο, για να διευρύνουν περαιτέρω τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι θα ξεκινήσει τις αγορές μεμονωμένων εταιρικών ομολόγων, επιπλέον των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) που ήδη αγοράζει.
Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει, στη δευτερογενή αγορά, μεμονωμένα ομόλογα με υπολειπόμενη διάρκεια τα πέντε χρόνια ή λιγότερο. Οι αγορές αυτές θα συνδυαστούν με τα ETFs που ήδη αγοράζει η Fed.
Δείκτες – Στατιστικά
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 157,62 μονάδες ή 0,62% και έκλεισε στις 25.763,16 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης βρέθηκε να χάνει πάνω από 600 μονάδες στις αρχικές συναλλαγές.
Ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 25,28 μονάδες ή 0,83% στις 3.066,59 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 137,21 μονάδες ή 1,43% στις 9.726,02 μονάδες. Σημειώνεται ότι στα χαμηλά της ημέρας ο S&P 500 βρέθηκε να χάνει 2,5%, ενώ ο Nasdaq σχεδόν 2%.
Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Raytheon Technologies Corp. με κέρδη 2,57% στα 67,05 δολ. και ακολούθησαν η Goldman Sachs Group με άνοδο 2,25% στα 206,31 δολ. και η American Express στα 103,95 δολ. με κέρδη 2,23%.
Στον αντίποδα οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Merck & Co. (-2,99%), η Chevron (-1,26%) και η Pfizer (-1,16%).
Ο προβληματισμός πάντως για την επιδημιολογική εικόνα παραμένει και αναμένεται να συνεχίσει να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα τις επόμενες ημέρες.
Στην Κίνα, το Πεκίνο έκλεισε το μεγαλύτερο κέντρο φρούτων και λαχανικών, την αγορά Xinfadi, καθώς βρέθηκαν δεκάδες θετικά κρούσματα στην περιοχή. Η Κίνα κατέγραψε στις 13 Ιουνίου τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα από τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στις ΗΠΑ, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Τέξας, θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια να επιστρέψει η αμερικανική οικονομία σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς δραστηριότητας. Σύμφωνα με το Reuters τις τελευταίες τρεις ημέρες κατεγράφησαν νέα ρεκόρ κρουσμάτων σε Αλάσκα, Αριζόνα, Αρκάνσας, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Βόρεια και Νότια Καρολίνα και Οκλαχόμα.
Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ πλησιάζουν τα 2,1 εκατ. ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 115.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University. Σχεδόν 8 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως, με τους θανάτους να ξεπερνούν τους 433.000.
Ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan την Κυριακή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες στο επίπεδο της δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι το ίδιο σημαντικές όσο και τα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας.
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι “ο βαθμός που εφαρμόζουμε τα μέτρα για τη δημόσια υγεία θα καθορίσει και το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουμε. Θα ανακάμψουμε ταχύτερα εάν εφαρμόσουμε αυτές τις οδηγίες σωστά”.
Στο μεταξύ, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου προσπάθησε να υποβαθμίσει την Κυριακή την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική οικονομία “έπρεπε να ανοίξει”. Μιλώντας στο CNN ο Κάντλοου επισήμανε ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε αρκετές πολιτείες οφείλεται στην αύξηση των εξετάσεων.
Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομική δραστηριότητα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης σταθεροποιήθηκε κάπως τον Ιούνιο, μετά από δύο μήνες πρωτοφανούς συρρίκνωσης, σύμφωνα με την έρευνα για τον κλάδο της μεταποίησης Empire State που πραγματοποιεί η New York Fed.
Ειδικότερα, ο δείκτης Empire State για τις επιχειρηματικές συνθήκες ενισχύθηκε κατά 48 μονάδες στο -0,2 τον Ιούνιο. Μετρήσεις κοντά στο μηδέν δείχνουν ότι οι συνθήκες σταθεροποιούνται.
Πηγή: