
[ad_1]
Της Νένας Μαλλιάρα
Κίνητρα που θα ενισχύσουν τον αναπτυξιακό ρόλο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και θα προσελκύσουν επενδυτές, συμπληρώνοντας μέχρι τον τελικό στόχο το προς ψήφιση νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, εξετάζει η κυβέρνηση.
Όπως είπε χθες, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, η κυβέρνηση θα δώσει και κίνητρα για την ενίσχυση του επενδυτικού και αναπτυξιακού ρόλου του Χρηματιστηρίου. Ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία αποτελείται από όλους τους φορείς της κεφαλαιαγοράς, ετοιμάζει συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι τα τέλη, ενδεχομένως, αυτού του μήνα, ώστε να υπάρξουν τα κίνητρα που θα δώσουν την αναγκαία ανταγωνιστικότητα στην ελληνική κεφαλαιαγορά και την εξωστρέφεια την οποία χρειάζεται. Στόχος είναι η ελληνική κεφαλαιαγορά να καταστεί και πάλι πραγματική πηγή άντλησης κεφαλαίων, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και διεθνώς, όπως είπε ο Υφυπουργός Οικονομικών.
Μετά το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά και την εταιρική διακυβέρνηση θα είναι το δεύτερο νομοσχέδιο, ύστερα από χρόνια στη Βουλή, που θα ψηφιστεί με απόλυτη διακομματική συνεννόηση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ χθες υπερψηφίστηκε από τα κόμματα κατ΄αρχήν και κατ΄άρθρον, ως αποτέλεσμα της λεπτομερούς διαβούλευσης που έχει διεξαχθεί.
Στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά επήλθαν χθες νομικοτεχνικές βελτιώσεις μέσω της κατάθεσης τροπολογιών σε τέσσερα θέματα.
Το πρώτο αφορά στα πρόστιμα που θα βαρύνουν τους ορκωτούς ελεγκτές για παραβάσεις, θέμα μείζον ύστερα από το σκάνδαλο της Folli – Follie και την επιβληθείσα ποινή των μόλις 50.000 ευρώ.
Όπως προβλέπει χθεσινή τροπολογία, οι δρακόντειες ποινές για τους ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίες πλέον εξακοντίζονται από τα 50.000 στο 1 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εξειδικευτούν μέσα στο επόμενο δίμηνο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η τροπολογία αναφέρει ότι το σύστημα προσδιορισμού, υπολογισμού και επιμέτρησης του ύψους των κυρώσεων ανά παράβαση για τους ορκωτούς ελεγκτές θα εξειδικευτεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντός διμήνου από την ψήφιση του νόμου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του
Capital.gr
, τα κριτήρια για την κλιμάκωση των κυρώσεων θα είναι η αξιολόγηση της βαρύτητας και της διάρκειας της παράβασης και η συνακόλουθη ευθύνη του ορκωτού ελεγκτή, η οικονομική ισχύς του υπαίτιου της παράβασης (δηλ. το ύψος του κύκλου εργασιών της εισηγμένης επιχείρησης), τα κέρδη που αποκόμισε από την παράβαση, το εύρος της ζημίας που προκλήθηκε στους επενδυτές και το ιστορικό προηγούμενων παραβάσεων.
Το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά εμπλουτίστηκε και με άλλες τροπολογίες, οι οποίες θωρακίζουν ακόμη περισσότερο την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχει τη δυνατότητα να εξειδικεύει τα κριτήρια της πολιτικής καταλληλότητας (fit & proper) για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων.
Επίσης, όπως προστέθηκε χθες με τροπολογία, σε περίπτωση που διαπιστώνεται η παύση της συνδρομής ενός ή περισσότερων κριτηρίων καταλληλότητας στο πρόσωπο ενός μέλους του Δ.Σ., για λόγους που αυτό δεν μπορούσε να αποτρέψει έστω και με μέσα άκρας επιμέλειας, το αρμόδιο όργανο της επιχείρησης θα προβαίνει άμεσα στην παύση του και στην αντικατάστασή του εντός τριών μηνών.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρέωση των εισηγμένων εταιρειών να διαθέτουν πολιτική καταλληλότητας των μελών του διοικητικού τους συμβουλίου, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, κατά τρόπον ώστε να προασπίζεται η συγκρότησή του από πρόσωπα ικανά και κατάλληλα (με γνώση, εμπειρία, φήμη) να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, σε σχέση με το μέγεθος και τα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε εταιρείας.
Στο πλαίσιο της εταιρικής κυβέρνησης, με χθεσινή τροπολογία θα εξειδικευτεί επίσης λεπτομερώς ο ρόλος της Επιτροπής Κανονιστικής Συμμόρφωσης, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου και την Επιτροπή Εντοπισμού Κινδύνων προκειμένου να διασφαλίζεται η άψογη εσωτερική λειτουργία της επιχείρησης.
Τέλος, το νομοσχέδιο συμπληρώνεται και με τροπολογία που δίνει δυνατότητα προσλήψεων νέων στελεχών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ προβλέπει και τη στενή διασύνδεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), ώστε να μεγιστοποιηθούν οι συνέργειες και να διασφαλίζεται ο έλεγχος και η λειτουργία των εισηγμένων εταιρειών κατά τον πλέον διαφανή τρόπο.
Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, καθώς ο Πρόεδρος της ΕΛΤΕ, δηλαδή των ορκωτών λογιστών, θα γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το αμέσως προσεχές διάστημα, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΕΛΤΕ θα ετοιμάσουν Memorandum of Understanding στο οποίο θα προβλέπονται αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί ανταλλαγής πληροφοριών και πορισμάτων ελέγχων.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL