
[ad_1]
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Στο απόλυτο “κόκκινο” ήταν αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε σήμερα την έκτη συνεχόμενη πτωτική του συνεδρίαση, υπό το βάρος τόσο της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών όσο και των ενδείξεων για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού εντός και εκτός χώρας.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 632,97 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 629,75 μονάδων (-1,11%) και 635,04 μονάδων (-0,28%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,8 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,73%, στις 1.528,83 μονάδες, ενώ στο -0,86% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 833,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 343,52 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,88%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,16%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 8,7%.
Αν εξαιρεθεί το +3,21% του Γενικού Δείκτη την 1η Ιουλίου, το πρώτο δεκαήμερο του μήνα ήταν απόλυτα αρνητικό για το ΧΑ, με την αγορά να μην μπορεί να ανακάμψει από τις συνεχείς πιέσεις των πωλητών, αλλά και τη γενική απουσία των αγοραστών. Μέσα σε έξι συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έχασε σχεδόν 30 μονάδες, καθώς επανήλθε στα επίπεδα της στήριξης των 628-632 μονάδων, όπου έδειξε κάποιες αντοχές.
Στο ίδιο διάστημα η συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τους εγχώριους αναλυτές να εκφράζουν την ανησυχία τους για την ελκυστικότητα των τίτλων του ΧΑ ακόμη και στο μέσο της προηγηθείσας διόρθωσης. Και το μόνο θετικό στοιχείο αυτό το διάστημα ήταν η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων της ελληνικής ομολογιακής αγοράς, με το 10ετές κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,15%.
Την ίδια ώρα, παρακολουθώντας τις διεργασίες επί ευρωπαϊκού εδάφους για το Ταμείο Ανάκαμψης, η αγορά ενσωματώνει τον κίνδυνο η τελική μορφή του ταμείου να αποκλίνει σημαντικά από τις αρχικές προτάσεις λόγω των ισχυρών ενστάσεων από συγκεκριμένη ομάδα χωρών μελών τόσο για τη μορφή των χρηματοδοτήσεων (επιχορηγήσεις έναντι δανείων) όσο και για τη μορφή των σχετικών προαπαιτούμενων. Και οι ενστάσεις αυτές θα οδηγήσουν σε αποτυχία διαμόρφωσης μιας πειστικής απάντησης στην κρίση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Υπενθυμίζεται εδώ ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ η Ελλάδα διεκδικεί έως 32 δισ. ευρώ.
Έτσι, μια πανευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορονοϊού έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις διεθνείς. Εντός των συνόρων, η αύξηση των κρουσμάτων έχει εντείνει τις ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, και ιδίως του τουρισμού, ενώ οι ανησυχίες είναι ακόμη μεγαλύτερες σε διεθνές επίπεδο, καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 12 εκατ.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ότι η νευρικότητα στην αγορά θα συνεχιστεί, με τις στηρίξεις για τον γενικό δείκτη να είναι στη ζώνη των 632-628 μονάδων. Αυτή η ζώνη θα κρίνει και το αν θα δοκιμαστούν οι 600 μονάδες, με ενδιάμεσο σταθμό τις 612 μονάδες. Στον FTSE25 η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1.525 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil έκλεισε με απώλειες 3,52%, με τις Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Jumbo και Φουρλή να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Aegean, Alpha Bank, Eurobank και Μυτιληναίο, με τις ΓΕΚ Τέρνα ΔΕΗ, Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola να κλείνουν με μικρές απώλειες.
Στον αντίποδα, ο Titan έκλεισε με άνοδο 2,65%, με τις ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ να τον ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ. Χωρίς μεταβολή ο Ελλάκτωρ.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL