Μάχες για το πρόσημο δίνει το Χρηματιστήριο

[ad_1]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:59

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Νέα προσπάθεια να κινηθεί υψηλότερα καταβάλει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως δεν μπορεί να αποκτήσει ρυθμό και να διαφοροποιηθεί από την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την επίπτωση των μέτρων περιορισμού της παραμένει στα ύψη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,28% στις 640,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,33% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.547,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,99% στις 367,71 μονάδες.

 

Όσες προσπάθειες και να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία προφανώς δεν αγγίζουν την εγχώρια επενδυτική κοινότητα, η οποία παραμένει στο περιθώριο έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στην οικονομία. Οι κινήσεις στο ταμπλό είναι μετρημένες, ειδικά εκείνες των αγοραστών, οι οποίες δείχνουν την απροθυμία ανάληψης ρίσκου, το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να υλοποιήσει η πορεία της πανδημίας. Άλλωστε, ακόμη και σε επίπεδο εισηγμένων, η εμφάνιση του COVID-19 στις αρχές του 2020 άλλαξε πάλι τους κανόνες του παιχνιδιού και πλέον όλες οι οικονομίες και επιχειρήσεις έχουν εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά μετά την ύπαρξη των “lockdowns” παγκοσμίως.

Όπως όλα δείχνουν η αγορά παραμένει σε ένα κανάλι αβεβαιότητας, αναλώνοντας δυνάμεις τόσο σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις όσο και στις άμυνες γύρω από επίπεδα που θεωρούνται κρίσιμα ώστε να μην δοκιμαστούν εκ νέου τα χαμηλά που είδαμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Για μια αντίδραση όμως που να υποδηλώνει μια ανοδική διαφυγή σε υψηλότερα επίπεδα, ούτε λόγος, τουλάχιστον έως ότου υπάρξει κάποια εξέλιξη που να αλλάξει τους όρους της οικονομίας.

Και αυτή η εξέλιξη προφανώς θα έλθει από τις Βρυξέλλες και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η αγορά δεν “συγκινείται” ούτε από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ούτε και από εκείνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό που θέλει είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα δίνει την ώθηση που χρειάζεται η οικονομία, με τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου να διαχέεται και στην περιφερειακή ελληνική αγορά.  

Τεχνικά τώρα, τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο αν ο Γενικός Δείκτης κινηθεί επιθετικότερα χαμηλότερα από τις 630 μονάδες ή υψηλότερα από τις 680 σπάζοντας την αναμονή που παρατηρείται μετά τις 27 Μαΐου. Για τον FTSE 25 η ζώνη των 1.600 μονάδων γίνεται αντίσταση με τις 1.524 μονάδες να είναι κοντινή στήριξη και οι 1.492 μονάδες η κύρια. Μία κατοχύρωση των 1.600 και μόνο μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στην κύρια 1.650 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής και η Πειραιώς σημειώνουν απώλειες 3,76% και 3,82% αντίστοιχα, με τον ΟΛΠ να είναι στο -2,31% και την Coca Cola στο -2,14%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΕΥΔΑΠ και Σαράντη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Eurobank, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, η Λάμδα παραμένει στο +3,52%, με την Motor Oil και την ΓΕΚ Τέρνα να είναι στο +2,60% και +2,15% αντίστοιχα. Κέρδη 1,32% για τον Τιταν, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική. Χωρίς μεταβολή οι ΕΧΑΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

 

Μάχες για το πρόσημο δίνει το Χρηματιστήριο

[ad_2]

Πηγή : CAPITAL