Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει ένα νέο πακέτο μειώσεων φόρων που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου. Οι ελαφρύνσεις θα απευθύνονται κυρίως στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία της μεσαίας τάξης και θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα καθώς και στα τεκμήρια διαβίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν και η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να πιστοποιήσουν τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2024 το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου. Αυτές οι εκτιμήσεις θα καθορίσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα επιτρέψουν τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Προοπτικές και ανακοινώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει δηλώσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 αναμένεται να φτάσει το 3% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο του 2,5%. Αυτή η προοπτική ενισχύεται από τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, που δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 8,629 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 4,635 δισ. ευρώ. Αφού επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή το 2026, ενώ δεν αποκλείονται θετικές εκπλήξεις για τους φορολογούμενους φέτος.

Ο υπουργός τόνισε ότι τα επιπλέον έσοδα από τη φοροδιαφυγή συνέβαλαν στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και ότι αυτά τα έσοδα θα επιστραφούν στην κοινωνία μέσω νέων μειώσεων φόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη.

Σχέδια για τις μειώσεις φόρων

Η υπεραπόδοση των εσόδων οφείλεται στην ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και στα θετικά αποτελέσματα από την ψηφιοποίηση των ελέγχων. Τα επιπλέον έσοδα από τη φοροδιαφυγή για το 2024 αναμένεται να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι το 2023 τα έσοδα από αυτή την κατηγορία θα φτάσουν το 1,2 δισ. ευρώ.

Με βάση τις θετικές αυτές εξελίξεις, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του στον τομέα των μειώσεων των άμεσων φόρων. Οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις αναμένονται στη φορολογική κλίμακα, με αλλαγές στα κλιμάκια και μειώσεις συντελεστών, που θα επικεντρωθούν κυρίως στα μεσαία εισοδήματα, αλλά και στα χαμηλότερα επίπεδα.

Επιπλέον, εξετάζεται η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% και άλλες παρεμβάσεις για τη διόρθωση αδικιών και στρεβλώσεων που παρατηρούνται σήμερα.