lt;p>
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
“Ταβάνι” στις 680 μονάδες βρήκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έκλεισε με κέρδη, δεν κατάφερε ούτε να διαπεράσει τις κοντινές αντιστάσεις του ούτε να αυξήσει τη συναλλακτική του δραστηριότητα ώστε να δώσει το μήνυμα της παρουσίας ισχυρών αγοραστών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 676,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 671,62 μονάδων (+0,19%) και 681,58 μονάδων (+1,67%). Ο τζίρος ανήλθε στα 51,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 500 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,76%, στις 1.634,52 μονάδες, ενώ στο +0,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 865,04 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,08% στις 397,37 μονάδες.
Τις τελευταίες ημέρες το ΧΑ δείχνει να διαγράφει μια θετική στάση αναμονής των πρόδρομων στοιχείων για την οικονομία, τα οποία θα δώσουν κάποια σημάδια για το εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της ισχυρούς ανάκαμψης. Το σημείο καμπής, όπως όλα δείχνουν, είναι στα επίπεδα πέριξ των 680 μονάδων, τα οποία δυσκόλεψαν σήμερα τον Γενικό Δείκτη, και πυροδότησαν την προηγούμενη εβδομάδα τη διόρθωση. Σε κάθε περίπτωση, τεχνικά, για να δώσει αγοραστικό ημερήσιο σήμα ο δείκτης χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τις 682 μονάδες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις 740-750 μονάδες. Κοντινή στήριξη εντοπίζεται στις 660 και κύρια στις 630 μονάδες.
Αυτήν την εβδομάδα, βέβαια, το ΧΑ βρίσκεται στην τελική ευθεία της λήξης ενός δύσκολου εξαμήνου, το πρώτο δίμηνο του οποίου τίποτα δεν προμήνυε τη συνέχειά του. Μια αγορά που προσπαθούσε τον τελευταίο χρόνο να σταθεί στα πόδια της, μετά τη δεκαετή κρίση, είδε τις αποτιμήσεις της, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, να γυρνούν πολλά χρόνια πίσω, εξαιτίας των πρωτοφανών μέτρων που ελήφθησαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού. Είναι λογικό επομένως να δούμε κάποιες κινήσεις που να βελτιώνουν αυτές τις αποτιμήσεις (window dressing), αν και το έδαφος της πλήρους κάλυψης των απωλειών από την αρχή του έτους είναι τεράστιο και ξεπερνά το 25%.
Στη γενική εικόνα όμως, και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο από την πορεία του τουρισμού, ο οποίος είναι και ο πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, το ΧΑ στερείται κάποιων ισχυρών καταλυτών που θα μπορούσαν να το οδηγήσουν σε νέα επίπεδα. Όπως επισημαίνεται άλλωστε από τα χρηματιστηριακά desks, αυτό που έχει καταφέρει από τις αρχές Ιουνίου το ΧΑ είναι να διευρύνει το ανώτατο όριο της διαπραγμάτευσης έως λίγο πάνω από τις 680 μονάδες, με την επιφυλακτικότητα στην ανάληψη ρίσκου να παραμένει.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι το βασικό fund που σορτάρει στο ελληνικό ταμπλό, το Lansdowne συνεχίζει τη μείωση των ανοιχτών του θέσεων. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ε.Κ., το fund μείωσε περαιτέρω την short θέση του στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς και στο 2,57% από 2,68% που την είχε μειώσει στις 11 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως το Lansdowne μείωσε πρόσφατα (16 Ιουνίου) και την καθαρή αρνητική θέση που είχε στη μετοχή της ΔΕΗ, στο 1,59% από 1,70% πριν. Παράλληλα, η Blackrock Investment Management UK Limited μείωσε περαιτέρω την short θέση της στη μετοχή της Alpha Bank, και πλέον διαμορφώνεται στο 0,58% από 0,68% που την είχε επίσης μειώσει στις 15 Ιουνίου.
Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής “βγήκε” μπροστά στο τέλος με το +5,53% που σημείωσε, με την Aegean και την Εθνική να έπονται με τα +3,83% και +3,36% που σημείωσαν αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Alpha Bank και Ελλάκτωρ και άνω του 1% σε ΟΛΠ, Eurobank, Titan, Πειραιώς, Βιοχάλκο και ΟΤΕ.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ, ενώ Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, Μυτιληναίος και Λάμδα σημείωσαν μικρές απώλειες, με τη Motor Oil να διορθώνει κατά 1,50% και τον Σαράντη κατά 2,26%. Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Jumbo, η οποία έκλεισε με πτώση 3,51%.
Πηγή: