lt;p>
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Διευρύνονται σταδιακά οι απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επαναπροσεγγίζει τα επίπεδα των 660 μονάδων, αναιρώντας τη μετά πολλών κόπων ανάκαμψη των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,08% στις 662,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.600,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,44% στις 383,72 μονάδες.

Νέα βουτιά προς τις 660 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Η αγορά ακολουθεί πλήρως το ευρωπαϊκό κλίμα, το οποίο επίσης επιδεινώνεται καθώς αυξάνονται οι φόβοι για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Στη Γερμανία οι αρχές επέβαλαν τοπικά lockdown, ενώ την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ οι περισσότερες πολιτείες συνεχίζουν καταγράφουν άνοδο των κρουσμάτων.

Ακόμη και αν δεν επαναληφθούν τα καθολικά lockdown στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, ο φόβος της πανδημίας αναμένεται να επηρεάσει επενδύσεις, κατανάλωση αλλά και κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Και σε αυτή την εικόνα δεν μπορεί να λείπει η Ελλάδα, επισημαίνουν οι αναλυτές, υπενθυμίζοντας ότι μια επιφυλακτική στάση από τους καταναλωτές απομακρύνει το σενάριο της ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού.

Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, εντούτοις αυτό που θα αλλάξει την επενδυτική στάση επί τω θετικότερο θα είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ ,από το οποίο η Ελλάδα θα είναι από τους μεγάλους ωφελούμενους.  Όμως πριν τις 17 Ιουλίου δεν θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, με την αγορά να παραμένει επιφυλακτική και σε διαθέσεις risk off, εωσότου οι όποιες αποφάσεις υλοποιηθούν.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και με δεδομένη την πτωτική τάση που θα υπάρξει στα μεγέθη των εισηγμένων, οι κινήσεις της αγοράς είναι πολύ επιφυλακτικές, με αυξημένες τις εντολές πώλησης. Η στόχευση παραμένει βραχυπρόθεσμη, με πολλά χαρτοφυλάκια μάλιστα να εκμεταλλεύονται τις διακυμάνσεις ακόμη και για intraday αποδόσεις, αποφεύγοντας τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που παραδοσιακά αυξάνει το συντελεστή κινδύνου.

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil ηγείται της πτώσης, καταγράφοντας απώλειες 5,27%, με τον Μυτιληναίο να είναι στο -4% και τις Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς να σημειώνουν πτώση άνω του 3%. Οι απώλειες σε Ελλάκτωρ, Eurobank και Βιοχάλκο ξεπερνά το 2%, ενώ εκείνες των Coca Cola, Φουρλή, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Λάμδα, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Titan, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα το 1%.

Ο ΟΠΑΠ συντηρεί την πτώση του στο 0,51%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να μην έχουν πρόσημο, ισορροπώντας μέσα στο χαμηλό του όγκο. Σαράντης και Jumbo έχουν περιορίσει την άνοδό τους στο 0,12% και στο 0,31% αντίστοιχα.

Πηγή: