Η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αποκαλύπτει ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μέχρι το 2029. Αυτή η αύξηση θα σημάνει το υψηλότερο επίπεδο χρέους από το 1948, με την τάση να είναι πιο απότομη σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις που είχαν γίνει πριν από την πανδημία.

Η ανάλυση του ΔΝΤ υποδεικνύει ότι οι χώρες θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενες προκλήσεις καθώς το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό το φαινόμενο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Η κατάσταση αυτή εγείρει ανησυχίες και για την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις πιθανές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από την παγκόσμια αυτή τάση. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χώρα πρέπει να ενισχύσει τις δημοσιονομικές της πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται.